Presedintele american ales Barack Obama va sustine un plan de pace ambitios pentru Orientul Mijlociu, implicand recunoasterea Israelului de catre lumea araba, in schimbul revenirii la frontierele din 1967, potrivit unor surse apropiate democratului, relateaza NewsIn.

Obama intentioneaza sa sprijine o initiativa de pace din 2002 a Arabiei Saudite care are sustinerea Ligii Arabe si a ministrului israelian de externe Tzipi Livni, liderul partidului de centru Kadima, aflat la putere in prezent. Propunerea acorda Israelului dreptul de a nu-i primi inapoi pe refugiatii arabi expulzati in 1948, dar restituie platoul Golan Siriei si permite palestinienilor sa isi fixeze capitala in Ierusalimul de Est.

Intr-o vizita din iulie din Orientul Mijlociu, Obama declarase in cadrul unor discutii private ca ar fi o "nebunie" din partea Israelului sa refuze un acord care "i-ar da pace cu lumea musulmana", potrivit unui consilier al lui Obama.

Planul de pace arab pare mai probabil dupa ce saptamana trecuta, presedintele israelian Shimon Peres, laureat al premiului Nobel pentru pace, a sprijinit initiativa la o conferinta organizata de Arabia Saudita la ONU. Peres a fost aplaudat cand i-a spus regelui saudit Abdullah, care a fost la originea initiativei: "Sper ca vocea dumneavoastra sa se impuna in toata regiunea".

Un grup bipartizan de consilieri de politica externa i-a cerut lui Obama sa acorde planului arab prioritate imediat dupa alegeri. Consilierii sunt de parere ca actualul climat diplomatic favorizeaza un acord, pentru ca tarile din Liga Araba sunt presate de miscarile islamiste radicale si poate si de un Iran care ar putea deveni putere nucleara. In plus, sondajele arata ca israelienii si palestinienii sunt dispusi la compromisuri. Obama a fost sfatuit sa nu piarda timp si sa se implice in dosar din primele 6-12 luni de mandat, cat inca va avea parte de un maximum de bunavointa.

Totul depinde insa si de situatia politica din Israel, unde vor avea loc alegeri anticipate la inceputul anului viitor. Livni, liderul Kadima si sustinatoare a planului arab, conduce in sondaje, dar diferenta nu este confortabila. Rivalul sau, Benjamin Netanyahu, liderul Likud, se opune vehement retragerii la frontierele dinainte de Razboiul de sase zile din 1967.

Premierul in exercitiu Ehud Olmert si-a exprimat saptamana trecuta sprijinul pentru retragerea din Cisiordania, Golan si Ierusalimul de Est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.