Pompierii luptau sambata cu trei incendii de amploare in California, unul in regiunea Santa Barbara si alte doua foarte aproape de Los Angeles, care au provocat evacuarea a 10.000 de persoane si au distrus peste 500 de case, relateaza NewsIn.

In conditiile in care acest stat cu clima mediteraneana este afectat de temperaturi record pentru acest sezon si de vant cu intensificari de peste 100 de kilometri pe ora, aproape 5.000 de hectare au ars incepand de joi seara, in pofida mobilizarii a mii de pompieri si a instaurarii starii de urgenta.

Incendiul din apropiere de Sylmar, o suburbie foarte aglomerata aflata la nord-vest de Los Angeles, s-a declansat vineri seara si a devastat in 24 de ore peste 3.200 de hectare. Un cartier de 500 de locuinte mobile a fost complet distrus. "Trebuie sa va pregatiti pentru ce este mai rau", le-a declarat capitanul Steve Ruda locuitorilor acestui cartier evacuat, avertizandu-i ca locuintele au fost "literal arse pana la pamant".

Incendiul, unul dintre cele mai grave pe care le-a cunoscut Los Angelesul, era controlat sambata seara doar in proportie de 20%. Circa 10.000 de persoane au fost evacuate, iar incendiul a condus la inchiderea mai multor autostrazi, a unei linii de tren si la evacuarea partiala a unui spital. Potrivit presei locale, personalul centrului medical Olive View au fost nevoiti sa foloseasca pompe manuale pentru pacientii aflati pe aparate de respirat din cauza penelor de curent, iar unii dintre nou-nascuti si bolnavii in stare grava au fost tranferati spre alte spitale.

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a declarat stare de urgenta sambata in comitatul Los Angeles, procedura care permite mobilizarea tuturor resurselor statului in caz de pericol grav pentru populatie si proprietati.

Cauzele incendiului, care s-a soldat cu sase raniti, dintre care cinci pompieri, nu sunt cunoscute pentru moment. Primarul orasului Los Angeles, Antonio Villaraigosa, l-a pus pe seama intensitatii vantului, care sufla in regiune cu aproape 130 de kilometri pe ora.

"Nu am mai suferit niciodata asemenea pierderi in ultimii ani",
a spus el.

Aproape 2.000 de pompieri luptau in continuare cu flacarile sambata seara, ajutati de elicoptere si utilaje de santier. Pompierii trebuiau sa se imparta insa pe mai multe fronturi.

Un alt incendiu s-a declansat in apropiere de Yorba Linda, la 60 de kilometri sud-est de Los Angeles, unde 60 de locuinte, dintre care 50 de apartamente dintr-un complex imobiliar au fost distruse, potrivit unui bilant de sambata seara.

Pompierii faceau in continuare eforturi sa controleze incendiul care s-a declansat joi in regiunea Montecito, localitate unde locuiesc mai multe celebritati, aflata la 160 de kilometri nord-vest de Los Angeles. In acest oras cu 14.000 de locuitori, precum si la Santa Barbara, 111 case luxoase au ars complet, in timp ce circa 5.000 de persoane au fost evacuate. Focul distrusese peste 700 de hectare si nu era controlat decat in proportie de 40% sambata.

Treisprezece persoane au fost ranite in incediul de la Montecito, potrivit autoritatilor comitatului Santa Barbara, unde guvernatorul a declarat, de asemenea, stare de rugenta.

Victima a secetei incepand din 2006, California este afectata frecvent de incendii devastatoare. In toamna anului 2007, sudul Californiei a fost devastat de incendii care au provocat moartea a opt persoane, au distrus 2.000 de case si au antrenat evacuarea a 640.000 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.