Liderii principalelor tari industrializate si emergente (G20) vor adopta la summitul de la Washingtin un plan de actiune pentru relansarea economiei si evitarea unei noi crize, a afirmat astazi cancelarul german Angela Merkel, potrivit NewsIn.

"Summitul financiar va adopta un plan de actiune pentru a demonstra ca tarile, in ansamblu, au capacitatea de a actiona", a declarat Merkel la un briefing de presa dinaintea reuniunii cu usile inchise a liderilor G20.

"Exista aici o mare dorinta comuna de a ne asigura ca o asemenea criza nu se va mai repeta si de a relansa economia mondiala cat mai repede posibil", a adaugat cancelarul.

Anterior, Presedintia franceza anuntase ca liderii G20 s-au pus de acord sa sustina economia, sa puna in aplicare o noua reglementare internationala si sa reformeze guvernarea mondiala.

Deciziile tarilor G20 urmeaza sa fie finalizate intr-un comunicat de cinci pagini, care va fi publicat sambata la incheierea acestui summit inedit ce incearca sa atenueze cea mai grava criza financiara de la Marea Criza din anii '30.

Potrivit Elysee, un prim bilant al acestor decizii va putea fi schitat la 31 martie. Apoi, intre 31 martie si 30 aprilie, va fi organizat un al doilea summit G20, a mai spus Elysee, fara a preciza locul viitoarei reuniuni.
Potrivit presedintiei franceze, textul asupra caruia se concentreaza liderii din G20 contine "mesaje pozitive pe trei paliere: sprijin pentru economie, noua reglementare internationala, reforma guvernarii mondiale".

"Acest text are drept caracteristica esentiala, pentru care ne-am luptat mult timp, faptul ca incearca sa fie concret si cat mai precis posibil. Dincolo de comunicatul de cinci pagini exista un plan de actiune detaliat in care sunt reamintite o serie intreaga de masuri si reglementari, sunt enuntate obiective, cu o data fundamentala - 31 martie 2009", a insistat Palatul Elysee.

Potrivit aceleiasi surse, "s-a convenit ca G20 sa transmita un mesaj de speranta, care nu poate veni decat din convergenta eforturilor tuturor pentru a sustine activitatea economica".

Comunicatul reia ideea unei strategii care sa treaca prin mai multe axe: sustinerea cresterii economice prin politici de relansare, inclusiv cu ajutorul armei bugetare, contributia politicii monetare, sprijinul Fondului Monetar International (FMI) si al bancilor de dezvoltare cu activitati in tari fragile.

"Nu vom lasa sa cada nicio tara", promite Elysee. "Fiecare stie bine ca una dintre axele potentiale ale dezvoltarii crizei este riscul transmiterii acestei crize prin caderea uneia sau alteia dintre tari", precizeaza presedintia in exercitiu a UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.