Autoritatile sanitare chiliene ar fi omis sa informeze cel putin 512 persoane ca sunt infectate cu HIV, a anuntat ministrul sanatatii pe fondul unui scandal privind SIDA, care ia amploare la nivel national, transmite Reuters

Alvaro Erazo a declarat ca in 244 de cazuri persoanele infectate nu au putut fi localizate de autoritati. Insa in cazul a 268 de cazuri, nu exista dovezi ale unor eforturi de a le gasi.

"Pe baza informatiilor actuale nu putem fi siguri ca persoanele infectate (...) nu au fost informate, doar ca nu exista informatii in acest sens", a declarat acesta in camera inferioara a legislativului.

"Ceea ce este clar este ca exista servicii care nu actioneaza cum ar trebui in ceea ce priveste notificarea acestor cazuri", a adaugat ministrul.

Fostul ministru al sanatatii din Chile si-a dat demisia dupa ce s-a aflat ca un spital din nordul tarii nu a anuntat zeci de pacienti ca sunt infectati cu HIV.

Trei dintre aceste persoane si-au pierdut viata intre timp.

Ancheta lansata s-a extins si in restul tarii, iar autoritatile au descoperit sute de cazuri in care nu exista dovezi ca persoanele vizate au fost informate dupa ce analizele medicale au aratat ca sunt infectate cu HIV.

Erazo a dat asigurari ca Guvernul va revizui procedurile si protocolul aplicate in sistemul sanitar.

Ministrul a afirmat ca in Chile exista in prezent 9.901 persoane infectate cu HIV, dintre care 6.407 urmeaza un tratatment.

Presedintele chilian, Michelle Bachelet, este de formatie medic si este specialist in SIDA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.