Fostul cancelar german este de parere ca Georgia si Ucraina nu ar trebui incluse in NATO. Un OPEC al gazelor este dificil de realizat
Pozitia dominanta a Wall Street s-a sfarsit, acesta fiind un efect al crizei financiare, locul sau putand fi luat de Frankfurt, Paris sau Singapore, iar vremu­rile in care SUA rezolvau problemele globale prin actiuni indivi­duale s-au incheiat, a declarat fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schroeder.

"Noul centru financiar al lumii va fi la Frankfurt, Singapore sau Paris", a spus Schroeder ieri, la Bucuresti, la seminarul "Energia in Europa Centrala si de Est", organizat de Forum Invest. Pe de alta parte, fostul cancelar este de parere ca Georgia si Ucraina nu ar trebui incluse in NATO, cel putin nu in viitorul apropiat, iar NATO nu trebuie sa "incercuiasca" Rusia.

Uniunea Europeana (UE) nu va reusi sa rezolve niciuna dintre problemele politice si energetice actuale fara sprijinul Rusiei, iar, datorita lui Vladimir Putin, Rusia nu mai este "un negociator slab", a mai spus Schroeder. "Avem nevoie de sprijinul Rusiei cand vorbim de dezarmare, schimbari climatice. Daca vom reusi sa integram Rusia, vom reusi sa trecem de problemele actuale", a spus fostul cancelar.

Rusia ramane singura zona stabila pentru aprovizionarea cu resurse, iar Europa trebuie sa se pozitioneze ca al treilea pol politic si economic al lumii, dupa Asia si America, a adaugat el. "Rusia se vede pe sine ca o tara europeana, dar are alternativa de a se vedea ca tara eurasiatica, alaturi de India si China. O dominatie ruso-chineza nu ar fi in favoarea noastra. Trebuie sa ne apropiem de Rusia", a mentionat fostul cancelar german. El a mai spus ca infiintarea unei structuri similare OPEC in domeniul gazelor naturale este dificila si orice guvern este dator sa aiba o relatie buna cu Rusia, fara sa tina cont de pretul pe care il pla­­teste pentru gaze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.