"Domnule presedinte al Consiliului care nu poate fi vazut vreodata, nu puteti continua sa va comportati ca o caricatura a lui Hitler, care se distra cu globul pamantesc in filmul lui Charlie Chaplin. Ar trebui sa coborati din copac, Italia nu este jucaria dumneavoastra", a exclamat Di Pietro, care este si lider al partidului de opozitie Italia Valorilor (IDV), in fata deputatilor italieni.

"Sunteti ca un taun pe spatele unui catar", a adaugat el. "Sunteti mincinosi si avari", le-a spus Di Pietro deputatilor din majoritate. Di Pietro l-a mai acuzat pe Berlusconi ca "umileste in fiecare zi Parlamentul, incalcand regulile democratiei".

Discursul a fost declansat de alegerea in functia de presedinte al Comisiei de monitorizare a retelei de radio si televiziune RAI a unui candidat al opozitiei, care insa nu era cel ales de IDV si de Partidul Democrat al lui Walter Veltroni, o manevra pentru care Di Pietro il considera responsabil pe Berlusconi.

Walter Veltroni a criticat acest "act de aroganta" din partea majoritatii, care are pretentia sa "decida candidatii a caror numire revine opozitiei", dand asigurari ca noul presedinte al comisiei, Riccardo Villari, membru al partidului sau, va demisiona imediat.

Citeste si:

Dreapta, revenita la putere in urma alegerilor legislative din aprilie, are majoritate absoluta in Parlament.

'Scena globului' - Charlie Chaplin in 'Dictatorul'