Printul Charles, mostenitorul coroanei britanice, va implini vineri 60 de ani fara sa intrevada inca momentul cand ii va urma mamei sale, regina Elisabeta a II-a, inca in vigoare la 82 de ani, comenteaza AFP

Charles Philip Arthur George Windsor va marca evenimentul cu o serie de manifestari de-a lungul intregii saptamani, care vor culmina sambata cu o mare petrecere si un concert privat al cantaretului Rod Stewart.

In urma cu cateva luni, fiul cel mare al reginei Elisabeta a Marii Britanii, a devenit cel mai varstnic print de Wales, de la atribuirea acestui titlu mostenitorului tronului. Un singur print mostenitor a fost incoronat la o varsta mai inaintata decat cea a lui Charles: William al IV-lea in 1830. El avea 64 de ani la momentul incoronarii.

"Face ceea ce a facut intotdeauna: asteapta ca mama lui sa moara", scrie in Telegraph Magazine jurnalista Emma Soames, nepoata lui Winston Churchill si fosta apropiata a printului. Charles avea trei ani in 1952, cand mama lui ii succedea regelui George al VI-lea. "Nu este redus insa la un rol de asteptare", a adaugat Soames.

"De 40 de ani se pregateste sa devina rege", recunoaste si Penny Junor, autoarea unei biografii a printului. Dar aceasta lunga asteptare nu il face peste masura de nerabdator. "Nu cred ca este frustrat sau stanjenit ca este in continuare print mostenitor. A atins o varsta la care altii se gandesc la pensie, dar el nici nu si-a inceput cariera oficiala, iar momentul cand va deveni rege va coincide cu moartea mamei lui, deci e un lucru pe care il vrea si nu-l vrea".

Cand va veni momentul, va fi insa un "rege excelent", crede ea. "Pentru ca se intereseaza cu adevarat de oameni. A demonstrat-o cu toate organizatiile caritabile pe care le-a creat, care acopera toate domeniile unde crede ca poate fi de ajutor: saracie, sanatate, educatie, locuinte... De 40 de ani ajuta oamenii. Va fi un rege bun", spune ea.

Iar pentru ca este mai varstnic, va fi "mai intelept" si mai capabil sa controleze ceea ce spune si sa se abtina de la pozitii care suscita polemici. "S-a impacat cu faptul ca, atunci cand va fi rege, va trebui sa fie mai retinut. Va continua sa vorbeasca deschis, dar in conversatiile private cu premierul. Crede sincer in monarhia constitutionala si nu vrea sa faca nimic care sa o puna in pericol", spune biografa. Tocmai din aceasta credinta in sistemul politic britanic, nu se va retrage in favoarea fiului sau William, asa cum a scris presa in ultimii ani. "Asa ceva nu se va intampla niciodata. Mama lui a promis ca va domni pana la moarte si cand va muri, va fi incoronat fiul ei".

Penny Junor crede ca Charles nu a fost niciodata mai popular decat este in prezent si "publicul i-a iertat" pentru episodul dureros al divortului de printesa Diana. "Si-a refacut imaginea intr-un mod remarcabil. Este mai popular ca niciodata". Printul de Wales a fost invinovatit in anii care au precedat si urmat divortului, pronuntat in 1996. El a fost acuzat ca si-a neglijat sotia depresiva in favoarea Camillei Parker Bowles, cu care s-a recasatorit in 2005.

"Observandu-i pe printul Harry si printul William, oamenii recunoasc faptul ca Charles este un tata foarte bun. Acesti copii ar fi putut deveni delincventi, dupa despartire, divort si apoi moartea mamei", in 1997, la Paris. William are in prezent 26 de ani, iar Harry 24.

"In felul sau, o iubea pe Diana si continuu sa cred ca nu alerga dupa Camilla in anii petrecuti cu Diana... Chiar voia sa mearga casatoria si esecul l-a intristat teribil. Se simte responsabil: nu a esuat numai fata de Diana, dar si fata de tara si fata de regina", explica Junor.

In prezent casatorit cu Camilla, printul este un "om foarte fericit". "Sunt vechi, foarte vechi prieteni si ea este plina de bunatate fata de el, are grija de el cum n-a avut niciodata Diana. Ea era prea preocupata de propriile probleme pentru a-i oferi printului sprijin. Acum, el nu mai este singur".

Printul nu asteapta cu mainile incrucisate sa fie incoronat, explica biografa, subliniind ca si-a asumat un rol hiperactiv de mostenitor al coroanei. Pe langa angajamentele oficiale (600 anul trecut, dintre care 77 in strainatate), el a fondat 20 de organizatii neguvernamentale, reunite sub denumirea Prince's Charities. Asociatia este cea mai mare organizatie caritabila din tara si strange anual fonduri de peste 100 de milioane de lire (123 milioane de euro).

Aceasta desfasurare de forte pentru apararea cauzelor bune a fost interpretata in special drept propaganda, mai ales dupa divortul de printesa Diana, in 1996, cand printul a lansat o ofensiva de imagine pentru a recuceri publicul si a se putea recasatori.

"As fi putut sta degeaba si ar fi existat la fel de multi oameni care ar fi spus ca sunt un idiot. Prefer deci sa fiu criticat pentru ca fac ceva", a declarat printul pentru BBC.

La randul sau, Penny Junor da asigurari ca Charles are o "pasiune autentica" pentru operele sale de binefacere. Printul a infiintat prima organizatie neguvernamentala in 1976, cu solda sa de 7.400 de lire (9.100 de euro) pe care a primit-o la iesirea din Marina, reaminteste Junor. "Auzise la radio un reportaj despre greutatile pe care le au tinerii care ies din inchisoare. A fost foarte tulburat si a infiintat Prince's Trust", asociatie care se ocupa de ajutorarea tinerilor.

Printul a tinut de-a lungul timpului nenumarate discursuri cu accente de manifest in favoarea spiritualitatii, arhitecturii, spiritului de comunitate si chiar al albatrosilor. Tema sa predilecta este insa mediul. Cel mai recent proiect al sau de mediu, Prince's Rainforests Project (PRP, destinat protejarii padurilor tropicale), regrupeaza 15 dintre cele mai importante organizatii din lume in acest sector, cu scopul de a "gasi un mijloc de a face ca padurile sa fie main rentabile vii decat moarte".

Militant impotriva incalzirii climatice, printul a pus in practica o filosofie care a fost mult timp doar declarativa: flota sa de masini Jaguar, Audi si Range Rover ruleaza exclusiv cu combustibil verde, chiar si Aston Martinul vechi de 38 de ani, care a fost convertit pentru a consuma un bioetanol extras din ce reziduurile de la fabricarea vinului.

Au fost cazuri cand ideile sale au parut radicale si chiar nebunesti. Pentru unii, printul este un romantic bland, un utopist binevoitor care le vorbeste plantelor din gradina sa. Pentru altii, este este un print modern si vizionar. Spre exemplu, el a infiintat o ferma "organica" mult timp inainte ca acest gen de agricultura sa fie la moda.

"Cand va fi rege, va lasa in urma lui o mostenire unica printre printii de Wales", afirma Junor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.