Parlamentul spaniol a autorizat guvernul socialist sa inceapa discutii de pace cu separatistii basci, daca ETA depune armele. Opozitia de dreapta acuza Executivul ca "negociaza cu teroristii".

Toate partidele politice din legislativul spaniol, cu exceptia opozitiei de dreapta, au votat in favoarea propunerii Executivului condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero de a demara tratative de pace cu grupul separatist basc. Propunerea guvernului socialist, care include conditia renuntarii de catre ETA la violenta, a trecut cu 192 de voturi "pentru" si 147 "impotriva". Toate voturile negative au venit din partea reprezentantilor Partidului Popular (PP), adeptul unei linii dure fata de separatisti. Inainte de vot, PP a acuzat guvernul ca intentioneaza sa negocieze cu teroristii.

"Astazi (marti, n.n.), un parlament democratic care reprezinta suveranitatea nationala a dat ETA titlul de 'partener politic>>. Cred ca este un lucru extrem de grav", a declarat liderul PP, Mariano Rajoy, dupa infringerea din legislativ. In replica, socialistii au afirmat ca propunerea lor nu este altceva decit o decizie politica pragmatica, subliniind totodata ca negocierile nu vor incepe decit daca militantii depun armele.

In 37 de ani de insurgenta armata, ETA a ucis circa 800 de oameni. Desi regiunea basca se bucura in Spania de una dintre cele mai largi autonomii din Europa, separatistii militeaza pentru crearea unui stat basc independent pe teritorii din nordul Spaniei si sud-vestul Frantei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.