Ministrul german de finante, social-democratul Peer Steinbrueck, i-a avertizat marti pe bancherii si sefii companiilor ca, daca nu pun capat exceselor capitalismului modern, ar putea alimenta extremismul politic, cum a fost nazismul, si ar putea starni revolte sociale majore, transmite NewsIn

Intr-un discurs rostit la Berlin, Steinbrueck a spus ca pachetul de masuri in valoare de 500 de miliarde de euro, pe care Germania il are in vedere pentru salvarea sectorului sau financiar, risca sa serveasca la adancirea daunelor, daca oamenii obisnuiti isi pierd increderea in ordinea existenta.

"Nu numai ca aceste cifre sunt de neinteles pentru oamenii de rand, dar ei nu pot sa sa priceapa nici ce se intampla pe pietele financiare, cu acest val de produse noi, al caror nume nu spune aproape nimic nimanui", a declarat ministrul.

Alegatorii vor asocia inevitabil esecurile din sectorul financiar cu alte exemple de capitalism iresponsabil, cum ar fi platile excesive, coruptia si evaziunea fiscala, a avertizat Steinbrueck, enumerand in context cateva scadaluri recente si foarte mediatizate din Germania. "In cel mai rau caz, toate aceastea ar putea duce la o criza de legitimitate", considera ministrul social-democrat.

Nimic altceva decat dezastrul economic a precedat ascensiunea la putere a nazistilor, a reamintit ministrul, care spune ca exista riscul ca alegatorii sa ajunga la concluzia ca sistemul actual nu mai corespunde asteptarilor lor.

Oamenii ar putea alege atunci fie sa nu mai mearga la vot, fie sa-si acorde sprijinul pentru miscari politice extremiste care incearca sa exploateze situatia, a aratat Steinbrueck.

Discursul ministrului intervine in conditiile in care la sfarsitul acestei saptamani va avea loc la Washington summitul principalelor tari industriale, care spera sa se puna de acord asupra unui nou cadru pentru sistemul financiar global.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.