Premierul britanic Gordon Brown i-a cerut luni presedintelui american ales Barack Obama sa colaboreze cu Europa, pentru renasterea unei noi ordini mondiale din cenusa crizei economice, relateaza NewsIn.

Intr-un discurs de politica externa sustinut luni seara, Brown a salutat victoria lui Barack Obama in alegerile din Statele Unite, victorie pe care a calificat-o drept o sursa "de speranta si de inspiratie". "In urma cu cateva zile, pe celalalt mal al Atlanticului cel mai apropiat aliat al nostru a dat un sens nou crezului sau fundamental, potrivit caruia suntem cu totii egali la nastere", a declarat premierul. "El a dat o forta noua notiunii potrivit careia visul american este pentru toti americanii", a adaugat el.

"Indiferent de opiniile noastre politice, faptul ca o tara care alta data il privea pe Barack Obama numai prin prisma culorii pielii sale vede in el in prezent pe cel pe care il vrea drept presedinte si drept comandant suprem, nu poate fi decat o sursa de speranta si de inspiratie",
a subliniat Brown. "Iar acum, cand zorii sperantei se ridica in America, aceasta speranta se poate concretiza printr-un pact cu restul lumii pentru a prelua initiativa si pentru a face din secolului XXI primul secol al unei societati cu adevarat globalizata", a adaugat el.

Revenind la turbulentele de pe pietele financiare din ultimele saptamani, Brown a apreciat ca aceasta criza da nastere unei "ocazii de schimbare" care le permite marilor puteri sa reconstruiasca sistemul financiar si sa reexamineze modul in care colaboreaza.

In apropierea summitului G20 de sambata, din Statele Unite, Brown a lansat un nou apel pentru o reforma a sistemului financiar mondial, subliniind ca actiunea coordonata a statelor privind rata dobanzii si salvarea bancilor aflate in dificultate au demonstrat atuurile multilateralismului.

Anul acesta nu trebuie sa ramana in istorie numai din cauza crizei financiare, ci si pentru modul in care au reactionat tarile, "descoperind si reconstruind puterea globala a natiunilor care lucreaza concertat", a subliniat premierul britanic.

Criza financiara este si o "ocazie pentru a fonda un nou multilateralism, care sa fie in acelasi timp hotarat si progresist", din punctul sau de vedere.

G20 "trebuie sa foloseasca puterea multialteralismului pentru a obtine un consens mondial pentru o noua abordare sistemica si determinanta pentru consolidarea economiei mondiale", a insistat el, in conditiile in care liderii celor mai industrializate sapte tari si ai marilor economii emergente se vor reuni in 15 noiembrie, la Washington.

Brown a cerut G20 si sa dezvolte un nou sistem financiar "bazat de principii de transparenta, integritate, responsabilitatea practicilor bancare sanatoase si a unei guvernari mondiale transfrontaliere". Aceste masuri ar trebui sa asigure "un sistem de alerta si un mecanism de contracarare a crizelor pentru lumea intreaga", potrivit lui Brown.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.