Redresarea economiei, pacea in Orientul Mijlociu, salvarea planetei amenintata de incalzirea climatica, lupta impotriva foametei: presedintele american ales Barack Obama este asteptat ca un Mesia pe toate fronturile, subliniaza expertii, care afiseaza totusi un oarecare optimism, relateaza NewsIn

"Avand in vedere amploarea, niciun muritor, chiar si in stare de gratie, nu poate satisface nivelul asteptarilor", spune Geoffrey Garrett, directorul Centrului de studii americane la Universitatea din Sydney. "Totusi, sa ne imaginam ca indeplineste 50% sau 75% din asteptari, ar fi oricum ceva extraordinar. Si cred ca este capabil", a subliniat el.

Intrat in istorie ca primul presedinte de culoare al SUA, Obama va mosteni o serie de probleme internationale de o amploare inedita. Statele Unite, si lumea intreaga odata cu ele, trec prin cea mai grava criza financiara de la cea din 1929, in timp ce tara este implicata in doua razboaie.

Insa Obama, al carui tata era kenyan, si-ar putea indrepta atentia si spre Africa, unde multi lideri l-au invitat sa contribue la stabilitarea continentului marcat de multe conflicte. "Victoria dumneavoastra da speranta persoanelor care aspira la zorii pacii, la unitate si progres", i-a scris Joseph Kabila, presedintele RD Congo.

De asemenea, Obama va trebui sa se confrunte si cu situatia din Orientul Mijlociu, unde liderul palestinian Mahmoud Abbas a cerut saptamana aceasta accelerarea eforturilor de pace. Solicitat pe toate fronturile, Obama a primit un numar impresionant de doleante, unele cu semnificatia unor mesaj in sticla.

Directorul general al Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura, Jacques Diouf, i-a cerut sa faca din lupta impotriva foametei una dintre prioritatile aale, gazduind un summit mondial pe aceasta tema in primul semestru al lui 2009. "SUA vor trebui ca in primul semestru al lui 2009 sa-si asume un rol-cheie in organizarea unui summit mondial pentru securitatrea alimentara", a spus el.

"Obama beneficiaza de o bunavointa pe plan international de care poate profita in primele sase sau 12 luni, apoi va trebui sa prezinte rezultate in materie de politica externa", noteaza Alan Dupont, de la Centrul de studii strategice al Universitatii din Sydney.

"Sperantele pe care le-a trezit sunt atat de mari, incat dezamagirea va fi inamicul sau inca din prima zi", a scris Laurent Joffrin, directorul cotidianului Liberation. Insa el se intreaba in legatura cu amploarea misiunilor ce il asteapta pe viitorul locatar de la Casa Alba. "Oare omul va fi la inaltimea destinului sau?".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.