Mai mult de 20 de persoane au murit si 21 au fost ranite sambata in urma unui accident care a avut loc la bordul unui submarin nuclear din Flota rusa a Pacificului, insa autoritatile sustin ca reactorul nu a fost afectat, iar nivelul radiatiilor este normal, relateaza NewsIn

"In cursul unui test al unui submarin nuclear, sistemul antiincendiu a avut o defectiune, pierzandu-si viata peste 20 de persoane, printre care militari si muncitori", a declarat purtatorul de cuvant al marinei ruse, Igor Digalo.

In total, la bord se aflau 208 persoane, intre care 81 de militari, precum si angajati ai unui santier naval, a adaugat oficialul rus. Autoritatile nu au precizat nici clasa submarinului si nici daca la bordul sau se aflau rachete. Potrivit agentiei RIA Novosti, la sfarsitul lunii octombrie santierele navale de pe fluviul Amur anuntau ca submarinul Nerpa va incepe unele teste in mare, in Extremul-Orient rus. Submarinul este din clasa Sciuka-B, cod NATO Akula.

"Submarinul nu a fost avariat, reactorul functioneaza normal si nivelul radiatiilor inregistrate la bord este normal", a spus Digalo.

Submarinul, care se afla in Pacific, a primit ordinul imediat de a-si inceta exercitiul si de a se intoarce in port, a mai spus Igor Digalo, fara a da alte detalii geografice.

Cei 21 de raniti, care au suferit arsuri de diferite grade, au fost evacuati la bordul distrugatorului de submarine Amiral Tribut. Acesta din urma, precum si nava de salvare Saiani insotesc submarinul, care se intorcea, duminica, spre coasta rusa. Digalo nu a spus unde se afla navele, dar Tribut are in mod normal baza la Vladivostok, principalul port al Rusiei din Extremul-Orient, potrivit presei ruse, citate de NewsIn.

Circumstantele exacte ale accidentului raman neclare. Potrivit unui expert militar citat de agentiile ruse, sistemul antiincendiul s-a declansat ca urmare a unor "erori tehnice" comise de personalul santierului naval care efectua testele la bord. Defectarea sistemului antiincendiu a afectat unul sau maxim doua compartimente ale submarinului, care apoi au fost ventilate, la fel ca si compartimentele adiacente, a explicat expertul.

Ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov, l-a informat despre accident pe presedintele Dmitri Medvedev, care a cerut sa fie deschisa o ancheta "completa si meticuloasa", iar familiilor victimelor sa le fie acordat "cel mai mare sprijin posibil".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.