Statele Unite nu s-au confruntat marti cu controverse majore similare celor care au marcat precedentele alegeri, dar s-au semnalat unele nereguli, iar cozile de la birourile de vot au fost foarte lungi, au estimat miercuri experti si observatori, relateaza AFP.

Un numar-record de alegatori a pus la incercare sistemul electoral complex, insa alegerea lui Barack Obama a fost clara si recunoscuta rapid de contracandidatul sau, John McCain, inca de la inchiderea birourilor de pe coasta de vest, la ora 04.00 GMT (06.00, ora Romaniei). Spre deosebire de anul 2004, cand democratul John Kerry nu si-a recunoscut infrangerea decat la o zi de la incheierea alegerilor, convins ca a castigat in Ohio si in conditiile scenariului incredibil din 2000, cand, dupa o luna de numarare si renumarare a voturilor si alte proceduri, Curtea Suprema a stabilit victoria lui George W. Bush.

Asociatia "Election Protection" (EP), o coalitie de juristi independenti, mobilizata inainte si in timpul alegerilor pentru a asigura buna desfasurare a scrutinului, nu le-a dat totusi satisfactie organizatorilor, cerand o "reforma reala" a sistemului electoral. Mostenire de la "parintii fondatori", acest sistem de alegere indirecta printr-un colegiu electoral, stat cu stat, dateaza din secolul XVIII. El este complicat si de modalitatilor diferite de vot, de la buletine de vot pe hartie la masini electronice, a caror fiabilitate este contestata.

Intr-un comunicat difuzat la inchierea operatiunilor, EP a spus ca a primit 80.000 de apeluri la "numarul verde" stabilit pentru semnalarea neregulilor, numar neglijabil, pana la urma, in raport cu numarul de voturi exprimate, aproape 130 de milioane.

"In Ohio, Missouri, Virginia si in multe alte state, alegatorii au fost nevoiti sa voteze pe buletine de vot provizorii, din cauza penuriei de buletine si s-au confruntat cu un personal neprofesionist si cu masini de vot stricate", potrivit sursei citate.

Presa americana a vorbit si despre lungile cozi de asteptare. Unii alegatori au fost nevoiti sa astepte cate cinci ore inainte de a a-si exercita dreptul electoral, potrivit CNN, insa in state precum Colorado, procesul electoral s-a desfasurat fara nicio problema, gratie succesului unui sistem de vot anticipat, salutat de EP.

Biroul OSCE pentru Institutii democratice si drepturile omului (ODIHR) a spus ca votul din 4 noiembrie a respectat principiile democratice, insa a cerut, ca EP, reforme pentru "a le permite alegatorilor sa aiba incredere" deplina in procesul electoral, citand unele diferente intre state in ceea ce priveste aplicarea legii electorale.

Amploarea victoriei lui Obama - peste sapte milioane de voturi avans - explica si rapiditatea cu care americanii au putut afla cu certitudine numele celui de-al 44-lea presedinte, a declarat Kareem Crayton, profesor de stiinte politice la Unviersitatea California de Sud. Spre deosebire de scrutinul din 2000 si 2004, "victoria a fost atat de detasata, inca rezultatul dintr-un stat sau altul nu mai facea nicio diferenta", a explicat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.