Valul democrat care l-a adus pe Barack Obama la Casa Alba nu i-a impiedicat pe americani sa-si arate la referendumurile locale atasamentul fata de valorile traditionale, respingand in mai multe state casatoriile homosexuale, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
In afara de scrutinul prezidential, alegatorii s-au pronuntat si in 153 referendumuri si initiative populare in 35 de state. Florida, Arizona, Arkansas si mai ales California au adoptat propuneri ce interzic casatoriile intre persoane de acelasi sex.

In California, la doar sase luni dupa ce Curtea Suprema a statului a declarat ca interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex este anticonstitutionala, a aparut "Propunerea 8", obiectul unor dezbateri intense, ce prezinta un amendament constitutional potrivit caruia "numai casatoria intre un barbat si o femeie este validata si recunoscuta in California". Initiativa a grupurilor conservatoate, propunerea a fost aprobata cu 52,1% voturi pentru si 47,9% impotriva, reprezentand o lovitura serioasa pentrru comunitatea gay si plasand in incertitudine cele 18.000 de astfel de uniuni inregistrate in California in ultimele luni.

In afara de California, numai Massachusetts si, de putin timp, Conneticut au legalizat mariajele gay.

"Nu exista nimic in limbajul propunerii 8 care sa spuna ca este retroactiva, atunci casatoria noastra ramane valabila, dar suntem ingrijorati pentru tineri", a spus actorul George Takei, care s-a casatorit in septembrie cu partenerul sau Brad Altman.

In Arizona, interzicerea casatoriilor gay a fost adoptata cu 56% voturi pentru fata de 44% impotriva, iar in Florida cu 62% fata de 38%. In Arkansas, alegatorii au decis sa impiedice adoptarea de copii de catre cuplurile necasatorite de persoane de acelasi sex sau heterosexuale.

"Suntem indurerati de rezultatele din Arkansas, Arizona si Florida, unde s-au adoptat legi care vizeaza lovirea cuplurilor si familiilor care se iubesc", a declarat Neil Giuliano, presedintele organizatiei GLAAD pentru drepturile homosexualilor.

Pentru Jennie Drage-Bower, analist pentru Conferinta nationala a alesilor statelor, respingerea din California "nu este chiar o surpriza, pentru ca din 1998, dintre cele circa 30 de state care s-au pronuntat impotriva mariajelor gay numai unul a respins interzicerea". Potrivit acesteia, candidatura lui Barack Obama a favorizat interzicerea mariajelor gay, avand in vedere ca, potrivit sondajelor, alegatorii de culoare sunt inclinati sa respinga astfel de uniuni. "Candidatura sa a sporit participarea afroamericanilor", a explicat ea.

In afara de aceasta chestiune a mai fost supusa atentiei discriminarea pozitiva in favoarea minoritatilor: cinci state propuneau respingerea unor astfel de mpasuri - Arizona, Colorado, Missouri, Nebraska si Oklahoma. Respingerea discriminarii pozitive a fost adoptata in Nebraska - 58% la 42%, iar in Colorado se preconizeaza o respingere.

Pana acum patru state - California, statul Washington, Michigan si acum Nebraska - au interzis discriminarea pozitiva.

In randul propunerilor liberale, Michigan a legalizat uzul in scop medical al marijuanei, iar statul Washington a permis sinuciderea asistata a bolnavilor in faza terminala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.