Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International i-a fixat astazi lui Barack Obama un termen de 100 de zile pentru a "repara pagubele cauzate" de presedintia lui George W. Bush, cerand, in mod special, inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo.

"Barack Obama trebuie sa repare pagubele provocate Statelor Unite si lumii de actiunile ilegale ale guvernului american in numele securitatii nationale", a declarat Larry Cox, directorul general al organizatiei Amnesty International USA, citat intr-un comunicat difuzat la Londra, sediul organizatiei.

"Noua administratie trebuie sa redea Statelor Unite locul de campion al drepturilor omului in interior si in strainatate", a adaugat secretarul general al organizatiei, Irene Khan, potrivit NewsIn.

Barack Obama trebuie sa "plaseze drepturile omului in centrul" politicii sale, apreciaza organizatia, fixand democratului o lista de actiuni de adoptat "in primele o suta de zile" ale presedintiei pe care o va incepe in 20 ianuarie.

Barack Obama ar trebui "sa anunte un plan si o data pentru inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo", baza americana de pe insula din Cuba, "sa interzica tortura si relele tratamente si sa creeze o comisie independenta vizand anchetarea abuzurilor comise de Statele Unite in razboiul impotriva terorismului".

Washingtonul ar trebui de asemenea "sa promoveze politicile de incurajare a drepturilor omului" si sa furnizeze leadershipul necesar pentru "a pune capat atrocitatilor de masa impotriva civililor in locuri precum Darfur", Sudan, adauga organizatia.

Amnesty International promite astfel sa isi "mobilizeze membrii si partizanii din Statele Unite si din toata lumea" pentru a presa noul presedinte si Congresul american sa ia "masuri imediate care sa demonstreze angajamentul in favoarea drepturilor omului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.