Ziarele din lumea intreaga au salutat astazi la unison scrutinul istoric care s-a incheiat cu alegerea lui Barack Obama la Casa Alba, apreciind ca acesta nu va schimba numai fata Americii, ci pe a intregii planete, relateaza AFP

"Istoric" este cuvantul ales de majoritatea ziarelor de pe glob, care nu au prins rezultatele scrutinului decat in editiile electronice, din cauza diferentelor de fus orar.

"Victorie istorica", titrau revista germana Der Spiegel si cotidianul conservator olandez Trouw. "Obama face istorie" titra pe prima pagina cotidianul portughez Diario de Noticias. "Obama schimba culoarea istoriei", scrie si cotidianul spaniol El Mundo (centru-dreapta), in timp ce concurentul sau de centru-stanga El Pais imparte timpul intre "inainte si dupa" Obama. "America isi schimba culoarea", apreciaza cotidianul algerian arabofon El-Khabar. "America a aratat ca totul este posibil!", exulta cotidianul popular german Bild.

Venirea unui "Kennedy negru la Casa Alba", asa cum scrie ciotidianul libanez prosirian Al-Akhbar, va "transforma pentru totdeauna tara unchiului Sam", apreciaza Al-Mustaqbal, apropiat de majoritatea prooccidentala libaneza. "America intoarce o pagina", scrie si cotidianul elen Kathimerini (centru-dreapta). Tot in Grecia, Avgi (stanga) isi exprima speranta ca "razboiale vor inceta si saracii nu vor fi pusi sa plateasca pentru criza financiara".

Ca si alte numeroase ziare, Neue Zürcher Zeitung (NZZ) subliniaza ca americanii "au mai facut un pas, lasand in urma vechile bariere rasiale". Dar semnificatia acestui vot nu se va opri la frontierele Statelor Unite, prezice cotidianul britanic The Guardian (centru-stanga): "Poporul american a ales clar schimbarea, pentru sine si pentru lume". The Sun scrie despre "un pas urias pentru omenire", ecoul frazei rostite de astronautul american 1969 cand a devenit primul om care a pasit pe Luna.

Presa internationala subliniaza totusi ca presedintele ales se afla la o rascruce a istoriei. "Cunoastem un candidat care a sedus lumea. Acum il vom cunoaste pe presedinte", scrie cotidianul conservator spaniol ABC. Nu este sigur ca "retorica de campanie va fi tradusa in politica", se teme Eleftherotypia, cotidian elen de centru-stanga, in timp ce ziarul elvetian Tages-Anzeiger reaminteste "mostenirea dificila" cu care se va confrunta noul presedinte.

Cotidianul israelian de stanga Haaretz subliniaza provocarile care il asteapta pe Obama in Orientul Mijlociu. "Doar un leadership american activ poate sa puna capat acestui impas. Dar nici asa, succesul nu este garantat", scrie Haaretz.

"Asteptarile sunt enorme... Acum urmeaza ce este mai greu pentru Barack Obama: sa nu dezamageasca", avertizeaza cotidianul francez de stanga Libération. Concurentul sau Le Monde vede in Barack Obama "sansa" Americii, dar si pe "cea a partenerilor sai" si a "dusmanilor sai, incepand cu islamismul armat care s-a hranit cu ideologia razboinica a lui Bush". "Dupa un Bush inchis in certitudinile sale dezmintite de realitate, Obama ofera lumii o alta fata... Este omul potrivit", adauga Le Monde.

Devenit presedinte, Obama "trebuie sa puna in aplicare schimbarea" promisa in timpul campaniei, scrie cotidianul nipon Yomiuri Shimbun. "Absenta unor rezultate rapide art putea transforma sperantele de schimbare in deceptie", averizeaza concurentul sau, Nikkei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.