Presedintele nou ales, Barack Obama, va trebui sa actioneze rapid pentru a-i linisti pe americani, ingrijorati in legatura cu viitorul tarii. Acestia i-au dat un semn marti, alegandu-l cu o majoritate zdrobitoare, consolidand astfel dominatia democrata din Congres, comenteaza AFP, relateaza NewsIn

"Schimbarea a sosit in America", a anuntat Obama in fata sustinatorilor sai, cerandu-le sa dea dovada de unitate si rabdare, pentru a face fata problemelor. "Drumul va fi lung. Poate nu ne vom atinge obiectivul intr-un an, poate nici intr-un mandat. Dar, America, nu am avut niciodata atata speranta ca acum si vom reusi. Va promit", a subliniat el.

Presedintele ales va mosteni o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite, si odata cu ele intreaga lume, trec prin cea mai grava criza financiara de la cea din 1929. Tara este implicata in doua razboaie. Circa 152.000 de soldati SUA sunt inca in Irak, la cinci ani de la invadarea tarii, si 32.000 in Afganistan, la sase ani de la inceperea razboiului impotriva terorismului.

Obama a castigat, partial, investitura democrata promitand retragerea soldatilor din Irak "in mod responsabil", in 16 luni. Chiar inainte de a prelua functia, la 20 ianuarie, Obama va trebui sa explice cum intentioneaza sa relanseze economia tarii si sa se confrunte cu un deficit public de aproape 500 miliarde de dolari. Alegerea pe care o va propune pentru functia de secretar al Trezoreriei va fi una semificativa.

In campanie, Obama a infiintat un grup de consilieri economici, printre care fostii secretari ai Trezoreriei din perioada Clinton - Robert Rubin si Lawrence Summers. Despre Summers se vorbeste adesea ca ar putea sa isi reia functia. Numele presedintelui Rezervei Federale din New York, Tim Geithner, este de asemenea amintit, ca si cel al fostului presedinte al Fed, Paul Volcker. Obama va trebui de asemenea sa-si impuna autoritatea in Congres.

Este prima data din 1992 cand democratii controleaza atat Casa Alba, cat si Congresul.

In plus, Obama va trebui sa aiba grija sa nu descurajeze imensa speranta pusa in el de catre electorat.
Potrivit exit-poll-urilor, peste jumatate dintre alegatori au declarat ca economia este principala lor ingrijorare, iar pentru 93% dintre alegatori starea economiei americane nu este buna. Obama a obtinut majoritatea voturilor acestor alegatori ingrijorati.

Primul presedinte de culoare al Statelor Unite poate sa fie mandru ca a obtinut aproape jumatate din voturile electoratului alb, cvasitotalitatea voturilor din partea comunitatii de culoare, iar doi hispanici din trei au votat tot pentru el.

Perioada de tranzitie va dura doua luni si jumatate, un termen lung, dar in acelasi timp si scurt. "In momentul in care sarbatorim victoria, stim ca problemele de maine sunt cele mai importante din viata noastra - doua razboaie, o planeta in pericol, cea mai grava criza financiara de un secol", a declarat Obama. "Vor exista si greutati si esecuri. Multi sunt cei care nu vor fi de acord cu fiecare decizie pe care o voi lua in calitate de presedinte si vom sti ca administratia nu poate rezolva toate problemele. Insa voi fi cinsitit cu voi in ceea ce priveste problemele cu care ne vom confrunta. Va voi asculta, in special atunci cand vom fi in dezacord", a adaugat el.

Toti indicatorii sunt "in rosu". Nivelul de somaj a ajuns la 6,1% si previziunile pentru anul viitor sunt pesimiste. Criza imobiliara nu s-a incheiat.

Obama, in varsta de 47 de ani, a avut un mandat in Senat de doar doi ani inainte de a fi ales presedinte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.