In politica externa, Obama respinge notiunea ca momentul american a trecut si crede ca America nu ar trebui nici sa se retraga din activitatile mondiale, dar nici sa nu incerce o dominatie totala.
In calitate de membru al Comitetului de Relatii Internationale al Senatului, Obama s-a luptat pentru a asigura stabilitatea pozitiei Americii in lume. Obama s-a confruntat cu probleme de genul prevenirii inmultirii armelor de distrugere in masa si cu oprirea genocidului din Darfur, potrivit www.nationalplatforms.com.

Obama este de parere ca America trebuie sa conduca lumea printr-un exemplu de conducere. Si desi America nu poate face fata pe cont propriu pericolelor cu care ne confruntam in acest secol, nici restul lumii nu le poate face fata fara ajutorul Americii.

Potrivit Reuters, Obama se va confrunta cu probleme sensibile in politica externa, cum ar fi Afganistanul si Rusia, precum si cu incalzirea globala.

  • RAZBOIUL IMPOTRIVA TERORISMULUI SI AL-QAIDA

Militantii al-Qaida care au devenit mai puternici in zonele tribale din Pakistan constituie o ingrijorare tot mai mare pentru SUA. Obama a spus ca, daca Statele Unite ii au in vizor pe liderii retelei si daca Pakistanul ezita sa actioneze, atunci SUA ar trebui sa-i elimine. John McCain criticase in campanie disponibilitatea lui Obama de a spune acest lucru atat de deschis si a subliniat ca el ar colabora cu guvernul pakistanez in urmarirea al-Qaida, informeaza NewsIn.

  • AFGANISTAN

Obama sustine ca, in calitate de presedinte al SUA, s-ar concentra mai mult pe lupta impotriva talibanilor si eradicarea al-Qaida din zonele de granita pakistaneze si ar consolida forta trupelor americane din Afganistan, in prezent in numar de 32.000.

  • IRAK

Obama, care s-a opus in 2003 invaziei din Irak, a cerut un calendar pe 16 luni pentru retragerea trupelor americane, pentru ca eforturile sa se concentreze pe Afganistan. Inainte sa inceapa razboiul din Iraq, senatorul Obama a declarat ca acesta, dupa parerea lui, a fost o decizie foarte proasta. In 2002, cand era senator al statului Illinois, Barack Obama a afirmat ca Saddam Hussein nu era o amenintate iminenta a Statelor Unite si ca invazia va duce la un conflict de proportii nedeterminate, cu costuri si consecinte nedeterminate. De atunci, Obama a facut un plan pentru Iraq, sustinut de Grupul de Analiza al Iraqului, condus de James Baker si Lee Hamilton.

  • RUSIA

Barack Obama a condamnat invazia rusa din Georgia din august si ambii sunt de acord cu primirea Georgiei si Ucrainei in NATO.

  • PROCESUL DE PACE DIN ORIENTUL MIJLOCIU

Nu s-au inregistrat progrese in discutiile dintre israelieni si palestinieni, lansate de George W. Bush in Annapolis, in urma cu un an. Obama a promis eforturi sustinute in acest proces si si-au exprimat sustinerea pentru Israel.

  • IMBUNATATIREA IMAGINII SUA PE PLAN MONDIAL

Obama a declarat ca vor incerca sa consolideze legaturile cu aliatii traditionali ai SUA, dintre care multi din Europa, dupa ce relatiile au avut de suferit serios in timpul administratiei Bush.

  • CHINA

Obama vede oportunitati si provocari in emergenta Chinei. El a subliniat ca nu ar demoniza China, dar ar presa Beijingul sa respecte drepturile omuolui si sa nu mai sustina guvernele din Iran, Myanmar, Sudan si Zimbabwe.

  • COREEA DE NORD

Administratia Bush a scos tara de pe lista de state care sustin terorismul, in schimbul acordului Phenianului de a permite verificarea masurilor de denuclearizare. Obama a vorbit despre "un modest pas inainte", dar a spus ca Phenianul trebuie sa fie constient de consecinte, daca nu isi respecta angajamentele.

  • SCHIMBAREA CLIMATICA

Obama sustine un program de acordare de permise pentru emiterea de CO2 in cazul marilor poluanti, cum ar fi companiile petroliere si de gaze. Intr-un astfel de sistem, guvernul ar limita emisiile, iar companiile care le depasesc ar trebui sa cumpere mai multe certificate, in timp ce societatile aflate sub pragul respectiv si-ar putea vinde permisele.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.