Liderul de centru-stanga sloven Borut Pahor a fost numit luni premier si a promis mai multa competitivitate pentru economie, destul de putin afectata pana in prezent de criza financiara globala, transmite NewsIn

"Lucrul cel mai important este sa conducem tara spre nivelul la care se afla cele mai dezvoltate state", a declarat Pahor intr-o conferinta de presa, dupa o scurta intalnire cu presedintele Danilo Turk, care l-a insarcinat cu formarea noului guvern.

Pahor conduce Partidul Social-Democrat, succesorul Partidului Comunist. Coalitia de centru-stanga formata de formatiunea lui Pahor a castigat alegerile parlamentare din septembrie, in defavoarea conservatorilor lui Janez Jansa. Nominalizarea lui Pahor ar trebui sa fie confirmata vineri de Parlament.
Pahor, fost model, cu o licenta in politica internationala, va avea apoi la dispozitie 15 zile pentru a forma un nou guvern, si acesta urmand a fi confirmat de Parlament.

Analistii sunt de parere ca noul guvern va trebui sa reduca cheltuielile si inflatia si sa mentina cresterea economica solida a Sloveniei, intr-un moment in care exporturile si somajul vor fi afectate de criza financiara globala.

"Vreau sa creez conditiile pentru ca economia slovena sa fie intr-o forma buna. Pentru o piata puternica, este nevoie de un stat puternic, in sensul ca statul creeaza premisele pentru o competitivitate mai mare", a spus Pahor.

Social-democratii au obtinut 29 din cele 90 ale Parlamentului in septembrie, cu 19 mai multe decat aveau dupa alegerile din 2004. Ei au in vedere o coalitie cu alte doua partide de centru-stanga, Zares si Partidul Liberal-Democrat. Din coalitie ar putea face parte si Partidul Pensionarilor, care a fost partener minoritar si in guvernul lui Jansa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.