Democratii, majoritari in Congresul american din 2006, sunt in pozitie de forta pentru a le smulge republicanilor noi locuri in urma alegerilor din 4 noiembrie si pentru a obtine mai multa putere, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.
Anul acesta sunt puse in joc toate cele 435 de locuri in Camera Reprezentantilor si 35 din totalul de 100 din Senat.

La fel ca in cazul alegerilor prezidentiale, care vor avea loc in aceeasi zi, avansul democratilor este legat de ingrijorarile populatiei in ceea ce priveste economia si de lipsa de popularitate a presedintelui George W. Bush si a Partidului Republican in general.

La randul lor, John McCain si anturajul sau, care par sa accepte inevitabilul val democrat in Congres, afirma ca Biroul Oval trebuie sa ramana in mainile republicanilor pentru a "echilibra" puterile in stat. La ultimele mitinguri electorale, John McCain s-a prezentat ca un opozant ferm al presedintelui Camerei Reprezentantilor, democrata Nancy Pelosi, si al liderului majoritatii democrate din Senat, Harry Reid. Potrivit lui McCain, cei doi au intentia de a "mari impozitele, cheltuielilor si de a accepta infrangerea in Irak".

Potrivit analistului Stuart Rothenberg, democratii au chiar sanse de a obtine majoritatea de 60 de fotolii in Senat, pragul minim pentru a impiedica opozitia sa foloseasca metoda obstructionarii sistematice, asa numita "filibuster", o procedura parlamentara care le acorda senatorilor dreptul de a bloca sau a amana votul privind o masura sau o nominalizare.

Dar parerile sunt impartite. John Pitney, profesor de stiinte politice la McKenna College, din Claremont (California) nu crede ca democratii vor atinge aceasta cifra. In prezent, ei dispun de 49 de fotolii, la fel ca republicanii. Dar in camera superioara a Congresului sunt si doi senatori independenti, care voteaza in general in favoarea democratilor.

In Camera Reprezentantilor, democratii ar putea castiga inca cel putin 20 de fotolii, estimeaza Rothenberg. In prezent, camera inferioara a legislativului numara 235 de democrati si 199 de republicani.

Potrivit lui John Pitney, "cu o majoritate de 60 de fotolii in Senat cu o majoritate maimare in Camera Reprezentantilor, democratii pot sa faca aproape tot ce vor, daca sunt uniti". Dar o astfel de dominatie nu are numai avantaje. "Daca lucrurile se deterioreaza in urmatorii doi ani, democratii nu vor putea invinovati pe nimeni altcineva", a subliniat Pitney.

Daca va fi ales presedinte in 4 noiembrie si in conditiile in care democratii vor dispune de o majoritate clara in Congres, Barack Obama va putea implementa cu usurinta reformele pe care si le propune, ca aceea privind sistemul sanitar. Insa, in sistemul politic american Legislativul este independent de Executiv, iar membrii Congresului i se pot opune presedintelui, chiar daca au toti aceeasi culoare politica.

Dar daca republicanul John Mccain va fi ales in 4 noiembrie, el va fi din start pe o pozitie mult mai slabita. Congresul s-ar putea opune, de exemplu, mentinerii trupelor americane in Irak, iar neintelegerile dintre Executiv si Legislativ ar putea antrena esecul altor proiecte de lege, o perspectiva delicata in contextul crizei economice.

Ultima oara cand unul dintre cele doua partide a obtinut majoritatea de 60 de locuri in Senat dateaza din 1976, cand democratii au obtinut 62 de fotolii, la care se adauga si o majoritate de doua treimi in Camera. Dar presedintele Jimmy Carter s-a aflat de multe ori pe pozitii diferite de cele ale Congresului, ceea ce l-a impiedicat sa faca reformele asteptate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.