Intre 3,4 si patru milioane de imigranti traiesc legal pe teritoriul italian, iar numarul romanilor, cea mai mare comunitate de straini din tara s-a dublat in doi ani, ajungand aproape de un milion, arata un raport prezentat joi la Roma de doua organizatii catolice, relateaza NewsIn.

In 31 octombrie 2007, rezidentii straini cu situatie legala reprezentau 6,7% din populatia italiana (59,6 milioane de locuitori), precizeaza raportul redactat de Caritas si Fundatia Migrantes.

Asociatiile recunosc ca estimarile lor sunt mai mari decat ale Institutului italian de statistica (ISTAT), care evalua rezidentii straini la 3.443.000 la inceputul acestui an. Diferenta apare din faptul ca asociatiile iau in calcul si imigrantii recenti, care nu au obtinut inca permis de rezidenta, precizeaza raportul.

Cea mai importanta comunitate de straini este cea a romanilor, care s-a dublat in ultimii doi ani si numara "aproape un milion de rezidenti legali" la sfarsitul anului 2007, potrivit estimarilor asociatiilor.

Aproape trei sferturi dintre romanii din Italia, 73,1%, spun ca au venit pentru a-si gasi de lucru, iar 23,5% din motive familiale.

A doua comunitate de straini din Italia, din punct de vedere numeric, este cea a albanezilor (402.000 persoane), urmata de marocani (366.000). Comunitatile chineza si ucraineana nu ating 150.000 de persoane fiecare, potrivit raportului.

"Fluxurile migratoare inregistrate in ultimul deceniu sunt printre cele mai ridicate din istoria Italiei, comparabile, daca nu superioare, exodului italian de dupa al Doilea Razboi Mondial", rezuma raportul.

"Imigratia este o resursa pentru tara noastra, care ne ajuta sa ne acoperim propriile lacune", in special regresul demografic, subliniaza cele doua organizatii, reamintind ca imigrantii sunt tineri, 80% dintre ei avand sub 45 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.