NATO nu are niciun mandat in reglementarea transnistreana, dar tarile Aliantei spera ca prin onorarea de catre Rusia a acordurilor de retragere din R. Moldova problema transnistreana isi va putea gasi o solutie, a declarat secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer.
Aflat la Chisinau, secretarul general al NATO a mai spus, dupa intrevederea cu presedintele moldovean Vladimir Voronin, ca NATO se astepta la desfasurarea in primavara a unor alegeri parlamentare libere si corecte in Republica Moldova.

"Ne dorim dezvoltarea bunelor relatii pe care le avem cu Chisinaul si speram foarte mult sa asistam la alegeri libere si corecte in primavara. NATO este dispusa sa ofere ajutor in masura posibilitatilor sale in aceasta privinta, astfel incat pe viitor sa avem o cooperare nu doar in plan politic, dar si in multiplele aspecte practice", a declarat Jaap de Hoop Scheffer.

Oficialul a calificat ca fiind foarte fructuos si eficient dialogul politic al Aliantei cu Republica Moldova si a subliniat faptul ca discutiile de la Chisinau au loc in conditiile respectului total si fara echivoc pentru statutul de neutralitate constitutionala a Republicii Moldova.

Jaap de Hoop Scheffer a salutat decizia Chisinaului de a trimite cinci elicoptere in Afganistan, elicoptere care activeaza sub mandatul ONU, aratand ca Afganistanul este o prioritate pentru NATO acum. "Astfel, Republica Moldova a devenit un exportator de securitate", a subliniat Jaap de Hoop Scheffer, mentionand ca a discutat cu presedintele Voronin si situatia relatiilor internationale dupa evenimentele din Georgia din luna august, dar si despre relatiile dintre NATO si Rusia.

Presedintele Voronin, la randul sau, a salutat de sprijinul politic al Aliantei pentru proiectul integrarii europene a Republicii Moldova si pentru solutionarea conflictului transnistrean.

Potrivit sefului statului, in timpul intalnirii a facuta o evaluare a relatiilor dintre Republica Moldova si NATO, "tinand cont de noile provocari la adresa securitatii, care nu tin cont de frontiere".

"Am reiterat interesul tarii noastre de a continua dialogul politic si cooperarea practica cu NATO, tinand cont de principiul neutralitatii constitutionale tarii noastre si in conformitate cu prevederile planului individual de actiuni Republica Moldova-NATO (IPAP)", a spus presedintele moldovan.

Potrivit lui Voronin, IPAP contribuie substantial la implementarea unor reforme importante in sectorul de securitate al Republicii Moldova, aducand drept exemplu elaborarea conceptiei de securitate nationala, iar in consecinta a fost discutata si propunerea de a elabora si un nou plan de actiuni cu NATO – IPAP2.

Voronin a mai apreciat si asistenta oferita de NATO, atat de domeniul militar, cat si in cel stiintific si ecologic. El a adus exemplul distrugerii, acum cativa ani, a minelor antipersonal si a combustibilului de rachete melanj, dar si proiectul in curs de realizare de distrugere a pesticidelor inutilizabile si interzise, precum si cel care are drept obiectiv perfectionarea sistemului de instruire si a infrastructurii institutului militar Alexandru cel Bun.

Voronin si-a exprimat speranta ca vizita lui Jaap de Hoop Sheffer "va avea prelungire in faptele comune".
Secretarul general al NATO a avut si o intrevedere cu ministrul de externe Andrei Stratan, iar Ministerul de Externe anunta intr-un comunicat ca seful diplomatiei a apreciat semnificatia vizitei lui Scheffer, dar a subliniat ca "Republica Moldova isi doreste acelasi gen de relatii cu NATO ca si tarile UE nemembre ale Aliantei". Potrivit comunicatului, Jaap de Hoop Scheffer a reiterat "respectul total" al Aliantei pentru neutralitatea Republicii Moldova, specificand ca NATO intretine o cooperare fructuoasa cu un sir de tari neutre din Europa.

In ceea ce priveste conflictul din Georgia, ministrul moldovean a relevat ca, in pofida evenimentelor dramatice din Georgia, "partea moldoveneasca a reusit sa mentina cu autoritatile ruse un mecanism permanent de consultari". Secretarul General NATO a reiterat sustinerea Aliantei pentru identificarea unei solutii pentru conflictul transnistrean si a salutat eforturile Republicii Moldova de integrare europeana.

Jaap de Hoop Scheffer a apreciat reformele realizate pana in prezent de Moldova in sectorul de securitate si aparare si a dat asigurari ca Alianta Nord-Atlantica va sustine si in continuare eforturile Republicii Moldova de implementare a reformelor democratice in diverse domenii in conformitate cu standardele europene. In opinia inaltului demnitar, "Republica Moldova trebuie sa fie apreciata pentru faptul ca este un exportator de securitate in regiune", se spune in comunicatul MAEIE.

Pe parcursul vizitei sale la Chisinau, secretarul general al NATO va tine si o prelegere in fata studentilor Universitatii de Stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.