Doua mine antitanc au fost descoperite duminica la resedinta prezidentiala din Zugdidi, oras din vestul Georgiei, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili.
"Doua mine antitanc au fost gasite la resedinta prezidentiala din Zugdidi. Specialistii lucreaza la dezamorsarea si dezasamblarea acestor mecanisme", a declarat Utiasvili, contactat telefonic, dar oficialul nu a dat detalii.

Zugdidi este situat intr-o zona apropiata de republica separatista georgiana Abhazia unde tensiunea ramane ridicata de la conflictul ruso-georgian din luna august.

Doua persoane au fost ucise sambata in Georgia de explozia unei bombe in apropiere de granita cu Abhazia. Primarul unei localitati georgiene si un satean au murit, iar un politist a fost ranit de explozia unui mecanism activat de la distanta. Bomba a explodat in momentul in care politia si responsabilii locali investigau un alt incident, in care o casa goala aflata in satul de la granita cu Abhazia a fost atacata cu grenade. Politia georgiana banuieste ca militantii abhazi sunt la originea acestui atac.

Fortele ruse au intrat in Georgia la 8 august pentru a respinge o tentativa a autoritatilor de la Tbilisi de a recastiga cu forta controlul asupra Osetiei de Sud. In urma unui armistitiu incheiat sub egida Uniunii Europene, soldatii rusi s-au intors dincolo de granitele celor doua regiuni separatiste a caror independenta a fost recunoscuta de Moscova la sfarsitul lunii august, spre indignarea Occidentului.

O misiune UE patruleaza in zona de granita a Osetiei de Sud si Abhaziei pentru a supraveghea respectarea armistitiului, dar Rusia nu le-a permis observatorilor sa intre in aceste doua regiuni separatiste.
Tbilisi declarase vineri ca fortele ruse au aruncat in aer un pod care facea legatura intre Abhazia si vestul Georgiei, pentru a-i izola pe georgienii care traiesc in regiunile separatiste.

Anterior, Georgia acuzase Moscova ca a desfasurat 2.000 de soldati suplimentari in Osetia de Sud, numarul trupelor ruse ajungand la 7.000, iar viceministrul de externe Grigol Vasadze a vorbit despre o "provocare destinata sa mentina o stare de instabilitate in Georgia". Rusia neaga insa ca a desfasurat forte suplimentare si a spus ca ramane atasata planului sau de a desfasura in total 7.600 de soldati in cele doua regiuni separatiste care au iesit de sub controlul Georgiei la inceputul anilor '90, in urma unor conflicte armate in care au murit mii de persoane, in timp ce alte zeci de mii au fost nevoite sa se refugieze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.