Rusia a desfasurat 2.000 de soldati suplimentari in Osetia de Sud in ultima saptamana si pregateste "provocari" in teritoriul separatist, a declarat joi intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, potrivit NewsIn.
"In ultima saptamana, Rusia a sporit numarul soldatilor cu 2.000, ajungand la efective de 7.000 de oameni", a afirmat oficialul georgian. "Ne temem ca Rusia pregateste provocari in Osetia de Sud", a adaugat el.

Autoritatile ruse nu au raspuns deocamdata acestor acuzatii, precizeaza Reuters.

Utiasvili a spus ca zeci de blindate ruse au fost pozitionate in regiunea disputata Ahalgori, situata la limita de sud-est a Osetiei de Sud. Georgia insista ca regiunea ar trebui sa revina sub controlul autoritatilor de la Tbilisi, in conformitate cu armistitiul negociat de Franta.

Rusia a trimis soldati si tancuri in Georgia in luna august, raspunzand astfel unei ofensive militare georgiene care viza recastigarea controlului asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud, care era independenta de facto de la inceputul anilor '90. Contraofensiva puternica a Rusiei a determinat retragerea armatei georgiene din Osetia de Sud, iar trupele ruse au inaintat in teritoriul georgian, argumentand ca trebuie sa previna noi atacuri georgiene.

Occidentul a condamnat Rusia pentru "raspunsul disproportionat". Intre timp, trupele ruse s-au retras din zonele-tampon din jurul Osetiei de Sud si Abhaziei, alta regiune separatista georgiana. Kremlinul a recunoscut oficial independenta ambelor teritorii si a anuntat ca va stationa pe teritoriul lor 7.600 de militari pentru a le asigura securitatea.

O misiune a Uniunii Europene de 225 de membri monitorizeaza respectarea armistitiului, patruland fosta zona-tampon din jurul Osetiei de Sud. Rusia a avertizat ca misiunea nu va fi autorizata sa patrunda in interiorul Osetiei de Sud.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.