Reporters sans Frontieres (RSF) le-a cerut ieri candidatilor la Casa Alba - Barack Obama si John McCain - sa promita o mai buna aparare a libertatii presei in SUA, relateaza NewsIn.

RSF spera ca viitoarea administratie "va renunta la practicile de secret si ambiguitate ce au ingradit libertatea presei in timpul actualei presedintii".

Organizatia mai spera ca "viitorul presedinte al SUA va depune eforturile diplomatice necesare pentru apararea libertatii presei si pentru denuntarea abuzurilor comise lume, indiferent daca ele sunt comise de prieteni isau de rivalii sai". Mesajul a fost transmis la inceputul lunii septembrie.

RSF spune ca "in calitate de gardieni ai democratiei, jurnalistii trebuie sa fie protejati peste tot in lume, dar si in SUA". Organizatia deplange faptul ca SUA se afla doar pe locul 36 din totalul de 173 tari in clasamentul mondial al libertatii presei, publicat marti.

"Aceasta situatie este inacceptabila pentrru tara primului Amendament", spune RSF, adaugand ca le cere candidatilor "sa anunte masuri concrete pentru garantarea dreptului americanilor de a fi informati".
"In aceste vremuri de criza economica si decizii politice cruciale, americanii au mai multa nevoie ca niciodata de acces la informatii precise si variate, pentru a face alegerea in cunostinta de cauza", potrivit organizatiei.

Printre problemele prezentate de RSF figureaza mai ales protejarea surselor si conditiile de lucru pentru jurnalistii din zonele din Irak si Afganistan aflate sub control american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.