Presedintele Basescu a anuntat ca Romania a semnat doua acorduri cu Siria, unul privind evitarea dublei impuneri si celalalt de garantare reciproca a investitiilor, urmand ca in 2009 sa fie semnate altele, printre care cel referitor la lupta impotriva terorismului.

La intoarcerea din Siria, unde a efectuat o vizita oficiala de doua zile, Traian Basescu a declarat ca in primul trimestru al lui 2009 se vor desfasura la Bucuresti lucrarile comisiei mixte romano-siriene. Pana la aceasta reuninue, a mai declarat Basescu, institutiile de resort din cele doua state vor lucra la defintivarea acordurilor privind: readmisia cetatenilor proprii si straini, lupta impotriva criminalitatii si terorismului, precum si un acord pe problema transporturilor

Presedintele a informat cu acest prilej si despre alte subiecte pe care le-a abordat cu omologul sau sirian, respectiv probleme de interes general. Seful statului a aratat ca a fost informat de stadiul negocierilor Siria-Israel , mediate de Turcia, si ca de acum inainte se merge la stadiul negocierilor directe pentru rezolvarea problemelor contencioase, respectiv inaltimile Golan.

Un alt subiect a fost si problema dosarului nuclear iranian, Basescu aratand ca acest subiect a fost abordat cu atat mai mult cu cat Romania detine, pentru doi ani, un post de vicepresedinte al Guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energia Atomica.Totodata, presedintele a precizat ca un alt subiect a fost Libanul si in urma convorbirilor a constatat o imbunatatire consistenta a acestei situatii.

Traian Basescu si Bashar Al-Assad au mai discutat si despre situatia din Irak, avand in vedere ca Siria este invecinata cu acest stat si ca are o contributie substantiala in a opri grupuri de insurgenti sa treaca pe teritoriul irakian. In acest context, Basescu a aratat ca interesul Romaniei in acest subiect este justificat pentru ca Romania are trupe in Irak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.