Comisia Europeana (CE) a lansat, vineri, doua propuneri ce vizeaza protejarea suprafetelor impadurite la nivel mondial, prima privind scaderea riscului de a introduce ilegal cherestea sau produse din cherestea pe piata comunitara, iar a doua pentru incetarea despaduririi din zona tropicala.
"Taierea ilegala a buturugilor, degradarea padurilor si defrisarile au avut un impact major asupra mediului, ducand la schimbari climatice, la modificarea biodiversitatii si la amenintarea habitatului uman si animal, precum si la disparitia unor specii rare de plante", se arata in comunicatul transmis, vineri, de reprezentantii de la Bruxelles.

Comisia Europeana intentioneaza sa impuna unele reglementari care sa reduca la jumatate taierea copacilor din zona tropicala pana in 2020 si sa stopeze despaduririle la nivel mondial pana in 2030. In prezent, se estimeaza ca aproape o cincime (19%) din importurile de cherestea de la nivelul Uniunii Europene provin din surse ilegale.

Propunerea CE vizeaza obligarea comerciantilor de produse din cherestea si din lemn sa ceara garantii ca respectivele bunuri au fost taiate in conformitate cu legile tarii de provenienta a acestora. In plus, proiectul comunitar ar putea mari stimulentele acordate pentru managementul legal si sustenabil al padurilor, cu precadere in tarile in curs de dezvoltare care sunt interesate de cresterea exporturilor de produse din lemn catre UE.

Potrivit datelor CE, in prezent dispar circa 13 milioane de hectare de padure pe an. Defrisarile sunt responsabile de circa 20% din emisiile de gaze cu efect de sera.

In Romania, statul finanteaza impadurirea terenurilor degradate sau defrisate, acordand fonduri de mediu autoritatilor publice locale. In scurta vreme, potrivit Administratiei Fondului de Mediu (AFM), si cetatenii care detin suprafete care nu mai sunt potrivite pentru agricultura sau pasunat vor putea solicita finantari pentru impaduriri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.