Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, la Bruxelles, ca s-a facut un pas inainte in relatia dintre UE si Republica Moldova prin aprobarea in cadrul Consiliului European a concluziilor CAGRE si a precizat ca Romania isi propune ca pe termen mediu cele doua parti sa semneze un acord de asociere, potrivit NewsIn.
"Au fost andosate concluziile CAGRE de saptamana aceasta, de luni, prin care s-a stabilit ca Uniunea trebuie sa inceapa un acord ambitios cu Republica Moldova, acord care include si posibilitatea deschiderii pietei atunci cand Moldova va fi pregatita, ceea ce este un pas extrem de important. De asemenea, vorbeste despre vize", a declarat presedintele Traian Basescu, astazi, prezentand concluziile Consiliului European la ale carui lucrari a luat parte.

Seful statului a apreciat ca, astfel, s-a facut un pas inainte in relatia dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana si ca Romania isi propune ca in perioada urmatoare sa fie semnat si un acord de asociere intre acestea. "Ne propunem ca in perioada urmatoare, nu ma refer la decembrie, ci pe termen mediu, UE sa se deschida fata de Republica Moldova pana la semnarea unui acord de asociere, ceea ce corespunde politicii noastre de a impinge Republica Moldova catre pachetul de timp, nu geografic, al Balcanilor de vest", a precizat seful statului.

Concluziile adoptate la reuniunea ministrilor de externe ai UE de luni, de la Bruxelles, arata, potrivit lui Lazar Comanescu, ca UE "este gata sa treaca la un nou acord, ambitios, care sa aduca R. Moldova cat mai aproape de UE si sa se implice mai mult in solutionarea conflictului transnistrean".

Ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu a participat luni la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) de la Luxemburg, care urmarit pregatirea Consiliului European de la 15-16 octombrie 2008. In cadrul reuniunii au fost adoptate, fara dezbatere, concluzii referitoare la Republica Moldova, care vor fi aprobate oficial de Consiliul European.

"Concluziile substantiale adoptate de CAGRE transmit un mesaj puternic, in sensul ca Uniunea Europeana este gata sa treaca la un nou acord, ambitios, care sa aduca Republica Moldova cat mai aproape de UE si sa se implice mai mult in solutionarea conflictului transnistrean", a declarat Lazar Comanescu la finalul reuniunii. Ministrul roman a exprimat totodata speranta ca mandatul de negociere a noului acord intre UE si Republica Moldova va fi finalizat pana la sfarsitul anului in curs.

Presedintele Traian Basescu, care pledeaza pentru accelerarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana, declarase la inceputul lunii septembrie ca va propune la summitul UE din octombrie includerea Moldovei in "pachetul Balcanilor de Vest" si nu in pachet cu Ucraina, tara mult mai mare, in raport cu care sansele ar fi inegale.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.