Pentagonul si-a revizuit directiva privitoare la interogarea detinutilor militari, pentru a interzice explicit folosirea tehnicilor violente precum cele controversate dezvaluite in ultimii ani la Guantanamo, Abu Ghraib sau in Afganistan, relateaza NewsIn.

Potrivit observatorilor, aceste tehnici inspirate de programul SERE (supravietuire, evadare, rezistenta, fuga) au servit drept baza pentru tehnicile care s-au raspandit dupa atentatele de la 11 septembrie in centrele de detentie de la Guantanamo, din Afganistan si Irak.

Programul SERE a fost dezvoltat de armata americana dupa razboiul din Coreea (1950-1953) pentru a antrena militarii luati prizonieri de inamic sa supravietuiasca in conditii de detentie. Pilotii erau antrenati sa reziste la tortura, fiind supusi la aceleasi tehnici folosite asupra prizonierilor luati de armata americana in timpul razboiului.

Dupa fiecare conflict, programul era imbogatit cu noi tehnici. Printre acestea se numarau simularea inecului, nuditatea fortata, izolarea, loviturile in fata si in stomac, mentinerea in pozitii incomode, intreruperea somnului si si altele. Dupa razboiul din Golf, in program au fost incluse si tehnici de violente sexuale, dar au fost abandonate in urma unor plangeri.

"Este interzisa folosirea tehnicilor din programul SERE impotriva unei persoane aflate in detentie, sub controlul efectiv al Departamentului Apararii sau detinuta intr-o infrastructura a Departamentului Apararii",
stipuleaza directiva din 9 octombrie referitoare la interogarea detinutilor.

Un oficial din Departamentul Apararii a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca aceste practici nu mai erau autorizate inca de la versiunea precedenta a directivei privind interpogatoriile, datand din 2006. Interdictia explicita a tehnicilor inspirate din programul SERE a fost adaugata directivei revizuite din 9 octombrie, "pentru a fi clar ce nu este permis".

Celelalte modificari ar trebui sa interzica interogarea detinutilor Pentagonului de alte organisme guvernamentale americane sau guverne straine fara ca interogatoriile sa fie controlate daca respecta regulamentele militare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.