O masina-capcana a explodat joi, intr-o piata aglomerata din cartierul siit Bagdad-Jadida, ucigind cel putin 12 persoane si ranind peste 50. Violenta explozie a provocat panica in rindul populatiei din piata. Acesta este doar ultimul dintr-o serie de atacuri singeroase care au zguduit Irakul in ultimele doua luni, dupa o scurta acalmie care a urmat alegerilor din ianuarie, iar analistii se straduiesc sa descopere cauzele acestei recrudescente a violentelor.

Numarul atacurilor sinucigase in Irak a atins un nivel-record, cu peste 67 de insurgenti care s-au aruncat in aer numai in aprilie, scrie cotidianul britanic "The Guardian", citind surse diplomatice si ale fortelor de securitate irakiene. Luna trecuta s-au produs 135 de atentate cu masina-capcana, peste jumatate fiind misiuni sinucigase. Comparativ cu luna martie, atacurile - soldate cu sute de morti si mii de raniti - au fost de doua ori mai numeroase.

Surse ale serviciilor de informatii spun ca marea majoritate a atentatorilor ar veni din afara Irakului, cu toate ca opereaza cu ajutor local.

Un diplomat occidental a apreciat ca, pentru prima oara dupa caderea regimului lui Saddam Hussein, cea mai mare parte a atacurilor cu masina- capcana sint comise acum de atentatori sinucigasi. "Se pare ca exista un aflux liber de atentatori sinucigasi spre Irak", a subliniat diplomatul. Intensificarea atentatelor sinucigase a dat nastere temerii ca fortele americane si irakiene pierd batalia menita a opri intrarea in tara a unor luptatori straini, gata sa-si dea viata pentru a pune capat ocupatiei SUA.

"Drumurile sobolanilor"

Ultimul val de atentate coincide cu Operatiunea Matador, lansata de trupele americane dupa ce serviciile de informatii ale SUA au ajuns la concluzia ca insurgentii irakieni s-au mutat in desertul Jazirah, din nordul Irakului, dupa atacurile asupra oraselor Falluja si Ramadi. Capitanul Jeffrey Pool, purtator de cuvint militar, a estimat ca regiunea in cauza este folosita ca platforma de pregatire pentru luptatorii straini care intra in Irak dinspre Siria pe vechi rute ale traficantilor, cunoscute drept "drumurile sobolanilor".
"Aici este locul in care acesti luptatori straini primesc armele si echipamentul cu care lanseaza atacurile, precum cele sinucigase cu masini-capcana, asasinari sau rapiri de tinte politice ori civile", a precizat Pool. Prezenta luptatorilor straini a fost confirmata de prizonierii capturati in timpul operatiunii.

Rebelii, ajutati de militari

Scurgerile de informatii, de care se fac vinovati soldatii noii armate irakiene, dauneaza considerabil luptei impotriva gherilei, afirma ofiteri americani si irakieni. Potrivit americanilor, este imposibil ca soldatii irakieni sa pastreze secretul, daca au rude sau chiar membri ai aceluiasi trib in rindurile dusmanilor. Din aceasta cauza, raidurile impotriva rebelilor conduc, ce-i drept, la confiscarea de mari cantitati de arme, dar foarte rar la capturarea de rebeli, care, fiind preveniti de efectuarea operatiunii, dispar chiar inainte chiar de declansarea raidului.

Vidul politic, vinovat de inmultirea atacurilor

Potrivit unui comentariu BBC, recrudescenta atacurilor ar avea drept cauza principala complicata evolutie politica din Irakul postbelic. Cele trei luni de tergiversari scurse pina la formarea unui guvern au creat un vid politic pe care gruparile insurgente au cautat sa-l exploateze. Si, dupa investirea cabinetului, aceste grupari au interesul de a-i submina credibilitatea.

Cel mai socant aspect al situatiei este cit de putine stiu americanii despre inamicul lor, la peste doi ani de la inlaturarea lui Saddam Hussein, apreciaza BBC. Se crede ca ar exista zeci de grupari insurgente, fiecare cu teluri diferite.

Ele actioneaza uneori autonom, alteori intr-o vaga colaborare. Adevarul gol-golut ar putea fi ca nimeni nu stie sigur daca exista un tipar al miscarii de insurgenta sau de ce valurile de violenta cresc si scad.

70 de atentate pe zi

"Daca nu vom opri aceasta scurgere, oamenilor li se va face frica sa se adune in locuri publice sau nu vor mai duce o viata normala", a adaugat un inalt oficial irakian. Aceste declaratii au fost facute dupa atentatele de miercuri, soldate cu moartea a peste 80 de oameni si ranirea altor peste 150, in cea mai singeroasa zi de la numirea noului guvern, la 28 aprilie, interval in care au fost ucisi aproape 400 de oameni. Atentatele au vizat atit civili, cit si membri ai fortelor de securitate irakiene, pe linga militarii americani. Autoritatile irakiene, cit si soldatii americani exprima o ingrijorare crescinda fata de cooperarea dintre militantii straini din Irak si "insurgentii domestici". Situatia poate transforma "rezistenta din Irak intr-un teren fertil pentru o importanta miscare de jihad (razboi sfint)". Un purtator de cuvint militar american, cantonat in Irak, a estimat ca insurgenta generala lanseaza in medie 70 de atacuri pe zi, luna aceasta, fata de 30-40 in februarie si martie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.