Fostul ambasador al Ucrainei la Bucuresti, Leontii Sanduleak, considera ca diplomatia ucraineana a pierdut atunci cand nu a profitat de faptul ca, tergiversand rezolvarea problemei Insulei Serpilor, Romania nu ar fi putut sa intre in NATO, potrivit agentiei UNIAN, preluata de RADOR.

Diplomatul, care a fost primul ambasador al Ucrainei postsovietice in Romania, a participat miercuri la o masa rotunda organizata la Kiev de Institutul "Horsenin" pe tema "Relatiile ucraineano-romane in secolul XXI: Buna vecinatate sau rivalitate?". La dezbateri a luat parte si ambasadorul Romaniei la Kiev, Traian Hristea.

"Diplomatii ucraineni puteau sa insiste, dar nu au facut acest lucru, intrucat, nu-i asa, fara solutionarea acestei probleme, Romania niciodata nu ar fi putut sa intre in Alianta Nord-Atlantica", a declarat Sanduleak, vorbind despre Insula Serpilor si despre etapa de dinaintea aderarii Romaniei la NATO.

La randul sau, deputatul ucrainean din Partidul Regiunilor (prorus) Taras Cernovil a sustinut declaratiile fostului ambasador, acuzand diplomatia autohtona de lipsa de fermitate. "Curtea Internationala de Justitie niciodata nu ofera concluzii cu un singur sens in ceea ce priveste disputele teritoriale si tocmai de aceea suntem haraziti la o perioada lunga de interpretari privind o posibila hotarare a Tribunalului de la Haga in problema Insulei Serpilor", a spus Taras Cernovil.

Totusi, potrivit mai multor experti in drept international, dar si lui Bogdan Aurescu, cel care a reprezentat Romania la Haga, decizia Curtii este foarte posibil sa nu faca referire la Insula Serpilor si nici nu va lasa loc de interpretari, intrucat va fi constituita dintr-o serie de latitudini si longitudini. De asemenea, decizia privind delimitarea platoului continental este obligatorie, executorie si definitiva. Aceasta trebuie aplicata imediat, fara a fi nevoie de un acord bilateral, fara promulgare de catre Parlamentul national si fara publicare in Monitorul Oficial.

La masa rotunda de miercuri s-a facut referire si la declaratiile presedintelui Traian Basescu, care in aprilie a sustinut ca in Ucraina exista voci - "nu la nivelul conducerii", dupa cum preciza presedintele, care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei".

"Declaratia presedintelui roman Traian Basescu si cele ale partidelor pro-romane din Moldova, care doresc o Romanie Mare, in care sa intre si sudul regiunii Odesa, si Bucovina, le vor ramane pe constiinta, dar pe mine ma nelinistesc mai mult declaratiile patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane privind posibila revizuire a granitelor, pentru ca el este o persoana influenta printre romanii care traiesc in Ucraina", a spus deputatul ucrainean.

Cernovil a mai spus ca este obligatorie si rezolvarea problemei acordarii cetateniei romanesti ucrainenilor care nu au renuntat inainte la cetatenia ucraineana. "Maine, 16 octombrie, Parlamentul ucrainean va aproba legea privind raspunderea penala pentru dubla cetatenie si cateva zeci de mii de romani din Ucraina vor ramane in afara legii", a spus Cernovil.

"Nerezolvata, la ora actuala, este si contrabanda din Transnistria. De aceea, Ucraina este interesata ca frontierele sa fie foarte clar fixate, atat cele dintre Ucraina si Romania, cat si cele dintre Republica Moldova si Romania", a subliniat Taras Cernovil. Acesta i-a sfatuit pe politicienii ucraineni sa faca practica la Bucuresti, pentru a invata de la colegii romani sa actioneze ca o singura echipa in sfera intereselor nationale.

In acest context, ambasadorul Romaniei la Kiev, Traian Laurentiu Hristea, si-a exprimat convingerea ca cele doua state pot sa-si rezolve problemele comune intr-un mod civilizat. "Spre deosebire de legendarul Dracula, noi nu intentionam sa speriem pe nimeni sau sa bem sangele cuiva. Dovada intelepciunii Ucrainei si Romaniei consta in faptul ca putem sa ajungem pe cale pasnica la un consens, in interesul ambelor state", a spus ambasadorul.

Totodata, Traian Laurentiu Hristea a infirmat informatia conform careia numarul de cetateni ai Ucrainei care au primit cetatenie romana ar ajunge la 100.000, relateaza UNIAN.

Pe de alta parte, potrivit portalului FORUM, citat de RADOR, in cadrul aceleiasi conferinte de miercuri ambasadorul Romaniei la Kiev a chemat oficialitatile romane si pe cele ucrainene sa nu interpreteze sau sa ghiceasca hotararile tribunalului de la Haga care analizeaza problema delimitarii platoului continental al Marii Negre in zona Insulei Serpilor, pana cand Curtea Internationala de Justitie nu va da un verdict. Ambasadorul a mentionat ca, pentru Romania, orice hotarare adoptata de tribunalul de la Haga va fi pozitiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.