Cardinalul Stanislaw Dziwisz a mai dezvaluit ca, inainte cu cateva zile de a muri, in 2005, Papa Ioan Paul al II-lea le-a spus consilierului sau ca, daca nu va mai putea vorbi, atunci insemna ca i-a sunat ceasul.

Dziwisz, care acum este cardinal de Cracovia, a fost secretarul privat al fostului Papa si cel mai apropiat ajutorul al acestuia timp de 40 de ani. Filmul documentar, numit "Marturia" si narat de actorul Michael York, este o versiune filmata a memoriilor publicate de Dziwisz anul trecut, cu unele adaugiri. Filmul va fi prezentat in premiera joi, la Vatican, in prezenta Papei Benedict al XVI-lea.

La 12 mai 1982, Papa vizita orasul sfant Fatima din Portugalia, pentru a-i multumi lui Dumnezeu ca supravietuise tentativei de asasinat din 13 mai 1981, cand fusese impuscat de turcul Mehmert Ali Agca, in piata San Pietro. Un preot spaniol ultraconservator, Juan Fernandez Krohn, s-a aruncat asupra Papei avand un pumnal, dar a fost imediat mobilizat si arestat. Pana acum nu se stia ca Papa a fost ranit in acest incident.

"Pot spune acum ca Sfantul Parinte a fost ranit. Cand ne-am intors in camera respectiva, am vazut sange", a spus Dziwisz. Papa Ioan Paul al II-lea si-a continuat calatoria. Krohjn a fost arestat si a stat cativa ani intr-o inchisoare din Portugalia, inainte de a fi expulzat.

Documentarul combina nararea lui York, interviurile cu Dziwisz, imagini de arhiva si reconstituiri ale unor momente, in care apar actori. El include imagini cu ultima aparitie publica a Papei Ioan Paul al II-lea, la fereastra care dadea in piata San Pietro, cand, suferind fiind, nu a mai reusit sa vorbeasca.

Dziwisz a spus ca Papa, care fusese supus la o traheotomie pentru a putea respira, a fost dus inapoi in apartamentele sale, unde a reusit sa sopteasca: "Daca nu voi mai putea vorbi, inseamna ca a venit momentul sa plec". El a murit cateva zile mai tarziu.