Italia si Polonia si-au anuntat miercuri la summitul UE intentia de a bloca planul pentru combaterea incalzirii climatice, daca partenerii lor incearca sa forteze un acord pana in luna decembrie, un gest prin care confirma consecintele negative ale crizei economice asupra ambitiilor europene.

UE vrea ca pana la sfarsitul lunii decembrie sa ajunga la un acord politic in privinta unei serii de masuri destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera in industrii, transporturi si consumul casnic, astfel incat in 2020 sa se ajunga la o scadere globala cu 20% a emisiilor in raport cu 1990, relateaza AFP.

Acest acord va permite UE sa "dea un exemplu" restului lumii la negocierile internationale asupra climei din decembrie 2009 de la Copenhaga.

Insa in ultimul timp mai multe tari s-au aratat ingrijorate de costurile pe care acest plan le-ar presupune pentru economiile lor fragilizate de criza financiara si de incetinirea cresterii economice.

Seful statului francez si presedintele in exercitiu al UE, Nicolas Sarkozy, urma sa-i intrebe miercuri seara pe omologii europeni reuniti la Bruxelles daca mai sunt de acord cu aceste obiective si cu mijloacele propuse pentru a le atinge. Or, Polonia a spus inca din deschiderea summitului ca termenul fixat - sfarsitul lunii decembrie - ii pune deja probleme si ca vrea sa continue discutiile referitoare la planul european in prima jumatate a anului 2009, cand presedintia UE va fi asigurata de Republica Ceha.

"Este un joc de poker in care Polonia este gata sa-si exercite dreptul de veto, daca se va incerca sa ni se impuna un acord asupra pachetului climatic" incepand cu luna decembrie, a declarast seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski.

Chiar inainte de dineul consacrat partial planului pentru clima, seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, si-a anuntat, la randul sau, intentia de a bloca planul, din cauza costului pe care il presupune si a conditiilor de criza financiara. "Imi anunt intentia de a-mi exercia dreptul de veto. Polonia este alaturi de noi", a declarat Berlusconi intr-o conferinta de presa. "Intreprinderile noastre nu sunt absolut deloc in masura astazi sa suporte costurile de reglementare propuse", a explicat seful guvernului italian.

"Angajamentele asumate se bat cap in cap cu criza. Nu credem ca a venit timpul sa facem pe Don Quichotte, sa mergem singuri cand tarile mari producatoare de CO2, precum Statele Unite sau China, sunt absolut impotriva sa adere la proiectul nostru", a adaugat Berlusconi. "In acest moment de criza, trebuie sa avem, cum se spune in franceza 'un peu de souplesse' (un pic de flexibilitate - n.r.). Trebuie sa ne pastram obiectivele, dar sa le aplicam mai tarziu, in timp, cand criza va trece", sustine premierul italian.

In proiectele sale legislative, Comisia Europeana propune sa fie tranzactionata fiecare tona de CO2 emisa de industria grea - ceea ce reprezinta 40 % din cele 2,2 miliarde de tone emise in fiecare an in Uniunea - incepand cu 1 ianuarie 2013 si sa aloce fondurile astfel obtinute pentru tranzitia catre o energie proprie.

Polonia, a carei productie de electricitate depine in proportie de 90% de exploatarea, foarte poluanta, a carbunelului, considera acest plan prea costisitor pentru economia sa. Ea cere sa se tina cont de anumite particularitati. "Polonia va spune veto, nu pentru pachetul integral, ci in privinta unei parti", a spus ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

La randul sau, Silvio Berlusconi considera "ridicol" principiul tranzactionarii emisiilor. "Ar insemna sa creem o piata financiara cu titluri toxice", a spus el ironic.

Pentru a-si consolida pozitia, polonezii organizasera chiar inaintea summitului un "minisummit" cu alte sapte tari - Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania. Intr-o declaratie comuna, aceste tari foste comuniste au cerut UE sa se "abtina" de la adoptarea unor masuri "care nu respecta diferentele de potential economic intre statele membre". La reuniunea organizata de Polonia a participat si premierul Calin Popescu-Tariceanu, informeaza un comunicat al Guvernului, care sustine insa ca reuniunea de la Bruxelles a fost "convocata de premierul Ungariei, pe tema schimbarilor climatice". Cei opt prim-ministri au convenit ca "noul regim european in materie de energie si schimbari climatice poate fi adoptat numai prin consens si de o asemenea maniera incat sa stimuleze coeziunea sociala si dezvoltarea economica pentru toate statele membre", precizeaza comunicatul Guvernului, sugerand ca Romania sprijina pozitia Poloniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.