Bulgarii sunt nemultumiti de prezenta militarilor americani pe teritoriul lor, pentru ca se tem sa nu devina tinte ale unui eventual atentat sau ale unei rachete iraniene intr-un eventual razboi Iran-SUA, relateaza NewsIn.

Militarul american Charles Burch considera ca Bulgaria este minunata, dar sosirea sa, impreuna cu alti 900 de militari, este privita cu ingrijiorare de multi bulgari. Cu toate ca guvernul socialist a decis in 2006 sa gazduiasca pana la 2.500 de militari americani in trei baze, sondajele arata ca majoritatea cetatenilor se tem ca aceasta prezenta i-ar face o potentiala tinta pentru un atac, mai degraba decat ca ar fi un factor ce le asigura protectia.

Bazele americane din Bulgaria si Romania sunt parte a planului american ce prevede o redesfasurare a trupelor americane din Europa pentru a se permite trimiterea rapida de trupe in zonele de conflict din Orientul Mijlociu si dincolo de aceasta regiune.

"Nu prea inteleg politica, dar, din ceea ce vad la TV, se pare ca vom deveni o tinta pentru atacuri", spune patronul unui magazin din localitatea Mokren, din apropiere de zona de antrenament din Novo Selo.
Novo Selo din sud-est este, impreuna cu baza aeriana Bezmer de la granita cu Turcia si aerodromul Graf Ignatievo, una dintre cele trei baze pentru trupele americane.

Reactia Rusiei - aliat traditional al Bulgariei - este lucrul la care se gandesc multi bulgari. Bulgarii se tem, de asemenea, de un atac din partea Iranului in eventualitatea unui conflict cu SUA. "De ce avem nevoie de aceste baze? Pentru a irita Rusia si a deveni o tinta pentru rachetele iraniene in eventualitatea unui razboi?", spune un barbat de 66 de ani din Sofia.

In afara de faptul ca Bulgaria se bazeaza pe importurile de energie din Rusia, sentimentul prorus este inca pregnant in aceasta tara ce a fost aliatul cel mai fidel al URSS-ului, dar care este acum membru NATO si UE. In timpul conflictului ruso-.georgian dn august, maoriotatea bulgarilor, spre deosebire de aliatii lor europeni, au fost indiferenti fata de actiunea Moscovei.

"Populatia bulgara este foarte prorusa", spune Ivan Kratev, de la Institutul independent pentru strategii liberale din Sofia. "In aceasta faza, tara nu simte ca ar fi amenintata", adauga el.

"Bazele sunt o posibilitate ca Bulgaria si securitate sa sa devina centrale pentru SUA", a spus Kratev. Ambasada americana din Sofia incearca de asemenea sa sublinieze castigurile pentru Bulgaria si sa linisteasca temerile localnicilor.

"Prin faptul ca ne aflam aici de fapt facem din voi o tinta mai putin probabila si pregatim sa contracaram atacurile teroriste", a explicat comandantul Jake Daystar. Un soldat american,"terorist" intr-un exercitiu efectuat acum doua luni impreuna cu 300 de militari bulgari, spune ca nu se teme de ostilitatea localnicilor si ca este curios. "Toata lumea a fost extrem de draguta", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.