Criza financiara a avut efectul neasteptat de a consolida si a da sperante micului Partid Comunist american, care numara intre 3.000 si 3.500 de membri, la o populatie totala de aproximativ 300 de milioane de locuitori, relateaza NewsIn.
La numarul 235 de pe strada 23, nimic nu anunta ca ultimele doua etaje ale imobilului new-yorkez gazduiesc sediul national al Partidului Comunist American (CPUSA), mica organizatie marxist-leninista care isi traieste a doua tinerete de la declansarea crizei financiare.

Situat in fata Hotelului Chelsea, simbol al boemilor indragostiti de alcool si droguri din anii '60 si '70, cladirea apartine unei societati imobiliare al carui consiliu de administratie este comunist.

"Avem din ce in ce mai multe apeluri de la oameni care se intereseaza de noi, de la declansarea acestei gigantice crize financiare, pentru ca suntem la o rascruce. Vad un rol pentru Partidul Comunist in perioada care incepe", da asigurari Libero Della Piana, in varsta de 36 de ani, un mulatru impozant, cu cioc si parul lung prins in coada, presedintele filialei de la New York.

Fondat in 1919, PC-ul american a fost considerat in timpul Razboiului Rece un grup de propaganda pentru o "putere straina" (Uniunea Sovietica), iar membrii sai si-au pierdut locurile de munca in perioada maccarthismului din anii 50.

CPUSA, condus la nivel national de Sam Webb, are in prezent intre 3.000 si 3.500 de membri, dar Libero Della Piana si Erica Smiley, coordonatoare a Ligii tinerilor comunisti, afirma ca "haosul actual" va ingrosa randurile simpatizantilor.

Departe de a se izola, comunistii americani vor sa isi "construiasca cea mai larga baza posibil, cu miscari ale femeilor, studentilor, sindicate, pentru a infrange dreapta" si sunt de parere ca momentul lor a sosit. "Preocuparile tinerilor sunt razboiul, locurile de munca si asigurarea medicala, iar raspunsurile noastre sunt bune", spune Erica Smiley.

"Criza ne-a demonstrat ca piata nu se poate regla singura si ca masinaria s-a defectat pentru ca a fost lasata sa se regleze singura", adauga Della Piana, care poarta o tunica din batic. "Vom fi mai putin defensivi, pentru prima oara din anii '80 si vom avea un cuvant de spus in reconstructia Americii pe baze noi, si nu doar in favoarea lacomiei unora", da el asigurari.

In sediul de circa 500 de metri patrati recent renovat, operele complete ale lui Lenin si Marx stau alaturi de carti despre rasism sau cauza femeilor. Dar multi dintre activisti sunt absenti. "Sunt in campanie pentru a incita oamenii sa voteze", explica Bill Davis, un pensionar care s-a inscris in partid in urma cu 37 de ani.

Desi nu a adus oficial sprijinul candidatului democrat la Casa Alba, Partidul comunist american il sustine deschis si majoritatea militantilor poarta insigne cu chipul lui Barack Obama.
Saptamanalul comunist Lumea poporului critica pe coloane intregi tabara republicana. La intrarea in sediu, o cutie cu figua lui John McCain distribuie servetele de hartie direct din gura candidatului republican.

"Ne vom intalni cu tovarasii din America Latina si restul lumii la Sao Paulo (Brazilia) la sfarsitul lunii noiembrie si le vom explica situatia din Statele Unite dupa alegerile prezidentiale, desi Komintern (Internationala comunista) nu mai exista si fiecare partid are particularitatile sale", spune Libero Della Piana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.