Scriitorul Milan Kundera, autorul bestsellerului "Insuportabila usuratate a fiintei", a facut in 1950 un denunt la politia politica cehoslovaca, ceea ce a dus la o condamnare de 22 de ani de inchisoare, scrie revista Respeckt in editia sa de astazi, arata NewsIn.

"Astazi, in jurul orei 16.00, un student, Milan Kundera, nascut in 1 aprilie 1929 la Brno (...) s-a prezentat la acest departament pentru a raporta (ca o studenta urma sa se intalneasca in cursul serii cu un anume Miroslav Dvorácek)... Acesta a dezertat aparent din seviciul militar si s-a dus in primavara anului trecut in Germania, unde intrase ilegal", arata raportul politiei cu numarul 624/1950, obtinut din arhivele Ministerului de Interne.

Arestat la locul intalnirii, dupa acest denunt, Dvorácek a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare. Initial, acuzarea ceruse in cazul sau pedeapsa cu moartea. Din inchisoare, Dvorácek a fost trimis la munca silnica intr-o mina de uraniu, ca multi dintre detinutii politici din acea perioada. A fost eliberat dupa 14 ani, in 1963, cand Kundera tocmai publicase "Ridicole iubiri", roman care a insemnat primul sau pas spre celebritate.

In varsta de 21 de ani la momentul denuntului, Milan Kundera nu il cunostea personal pe Dvorácek, dar auzise despre intalnirea ce urma sa aiba loc printr-o a treia persoana, potrivit anchetei efectuata de Adam Hradilek, autorul articolului. Acesta din urma, colaborator al Institutului pentru studierea regimurilor totalitare unde se ocupa de gestionarea arhivelor comuniste, a dat din intamplare peste numele lui Kundera. El stia despre arestarea lui Dvorácek de la studenta care trebuia sa se intalneasca cu acesta si care traia cu sentimentul vinovatiei de la arestarea prietenului ei, potrivit Respekt.

Dvorácek, un pilot ceh, parasise Cehoslovacia in 1948, dupa venirea la putere a comunistilor. Intr-o tabara de refugiati de la Munchen, el a fost recrutat de un serviciu de informatii cehoslovac finantat de americani si trimis din nou in tara pentru a lucra ca si curier. In prezent in varsta de 80 de ani, Miroslav Dvorácek traieste in Suedia, fiind bolnav de inima.

Dupa ce a fost un comunist convins, Milan Kundera s-a alaturat reformatorilor in anii '60, iar dupa inabusirea Primaverii de la Praga de catre tancurile sovietice in 1968, i s-a interzis orice activitate publica.

Autorul romanelor "Gluma", "Viata e in alta parte", "Valsul de adio", a emigrat in Franta in 1975 si si-a construit o reputatie in literatura mondiala. El refuza de ani de zile orice interviu, dar revine din cand in cand incognito in tara sa natala, unde cariera sa face obiectul unor resentimente, mai ales pentru ca si-a abandonat limba materna pentru a scrie in franceza.

Scriitorul, care a refuzat sa raspunda oricaror intrebari ale revistei Respekt cu privire la cazul Dvoracek, nu este singurul artist european al carui trecut este pus sub semnul intrebarii. Germanul Gunter Grass, laureat al premiului Nobel in 1999, a recunoscut ca a facut parte dintr-o unitate a Waffen SS in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.