Aveti bijuterii din aur care nu va mai plac sau sunt stricate? Noi va oferim bani pentru aur. Va puteti astfel plati datoriile. Tot ce trebuie sa faceti este sa le puneti in plic, sa le trimiteti pe adresa noastra si primiti cecul acasa.

Sau. Aveti un imprumut la banca si nu mai puteti sa-l returnati? Firma noastra va ofera consultanta. Vom negocia cu debitorii dumneavoastra si vom obtine o rata lunara pe care va permiteti sa o achitati.

Sunt doua dintre reclamele ce apar mai mereu pe posturile de televiziune americane. Oameni care nu-si mai pot plati imprumuturile la banci, falimente rasunatoare, pierderea locurilor de munca, cele 700 de miliarde de dolari pe care statul a decis sa le plateasca sunt subiectele predilecte ale mass-media.

Numai ca decizia de salvare ori ba a economiei nu va fi luata pe Wall Street, ci chiar de catre americani, care contribuie cu 70 de centi din fiecare dolar cheltuit in SUA. Analistii vor sa stie felul in care recentele "turbulente" vor afecta consumatorii si daca schimbarile de comportament se vor dovedi temporare sau permanente.

Deocamdata, tendinta este clara: consumatorii cheltuie mai putin si ar putea deveni si mai "zgarciti" in lunile viitoare. In plus, este evident ca vechiul Wall Street a murit. Si ca noua era a finantelor va fi una cu reguli mult mai stricte si cu riscuri diminuate. "Stapanii universului", cum au fost supranumiti titanii de pe Wall Street, nu vor mai stapani. In schimb, ei vor fi obligati sa "joace" intr-o lume mult mai atent reglementata si mult mai putin profitabila pentru ei. Una in care pariurile financiare, cu bani de imprumut, ce duc la pierderea caminelor atator oameni, nu vor mai fi premise.

Multi americani sunt de parere ca Wall Street-ul, cu a lui lacomie pentru profit, este vinovat de criza financiara.

Intre timp, brokerii, si nu numai, se intreaba cat de jos pot cobori indicii bursieri.

In timpul marii recesiuni din 1929, in 34 de luni (7 septembrie 1929 - 8 iulie 1932) piata a pierdut aproape 90 la suta din valoarea sa. In timpul celei mai recente crize financiare, ce a durat din martie 2000 pana in octombrie 2002, pierderea a fost de aproximativ 50 de procente
.

Pe durata unei crize financiare de intensitate medie, indicele Standard & Poor's 500 coboara cu 36 de procente. Coincidenta a facut ca marti acest indice sa coboare cu 36 de procente comparativ cu valoarea lui din 9 octombrie 2007.

Cu alte cuvinte, daca actuala criza este una de intensitate medie, ar trebui ca acum sa ia sfarsit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.