Gestul de neinteles al unui angajat din finante cu probleme financiare, care si-a omorat cei cinci membri ai familiei si apoi s-a sinucis, indica gravitatea crizei financiare din Statele Unite, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Cadavrul lui Karthik Rajaram, in varsta de 45 de ani, cu diploma de la o scoala de comert, al sotiei lui, ale celor trei copii si al soacrei lui au fost descoperite luni in casa lor din suburbia Los Angeles-ului. In scrisoarea lasata politiei, barbatul a explicat ca a savarsit crimele din cauza situatiei sale economice dezastruoase. Karthik Rajaram era somer de cateva luni, iar economiile sale s-au evaporat din cauza crizei de pe Wall Street.

Tragedia acestui barbat si a familiei lui a devenit un simbol sinistru al crizei financiare din Statele Unite. Cazul intervine la o saptamana dupa ce o femeie de 90 de ani din Ohio si-a tras un glont in piept, pentru ca ar fi trebuit sa plece din casa in care locuise 38 de ani, dupa ce primise un ordin de evacuare.

Aceste doua drame indica impactul asupra starii psihice a americanilor in contextul celei mai grave crize financiare din Statele Unite de la cea din 1929, potrivit expertilor.

Psihologul din Chicago Nacy Molitor a explicat ca numarul persoanelor care sufera de angoasa din cauza crizei si care cauta ajutor a crescut foarte mult in ultima vreme. "In cei 20 de ani de cand exercit aceasta profesie nu am vazut ceva similar, nivelul de anxietate bate toate recordurile", a declarat ea, spunand ca numarul solicitarilor inregistrate la cabinetul ei a crescut cu 50%.

Starea de confuzie provocata de criza financiara este comparabila cu efectul atacurilor din 11 septembrie, a declarat psihologul, spunand ca persoanele afectate au varste si conditii materiale diferite. "Acestea evenimente nu afecteaza doar adultii, ci si copii". "Este fara indoiala o situatie comparabila cu 11 septembrie din punct de vedere al impactului. Si este evident ca nu este doar o criza pe Wall Street, afecteaza intreaga economie si aproape fiecare individ pe care il consult", a precizat ea.

Pentru psiholog, problemele exprimate de oameni variaza foarte mult, de la cei bogati, care spun ca au pierdut un milion de dolari, la cupluri care sunt ingrijorate ca nu pot plati scoala copiilor sau la cazul unei femei de 79 de ani "care nu isi poate 'permite sa moara'". "Am crezut ca glumeste, insa mi-a spus: 'Aveam o mostenire buna de lasat celor trei copii ai mei. Daca mor maine, ei vor primi jumatate din ceea ce ar fi trebuit sa primeasca'", a povestit psihologul.

Oamenii au "un sentiment de frica, sufera de depresie si angoasa si imi spun ca, orice ar face, nu isi pot controla viitorul", a declarat Judith Bardwick, profesoara de psihiatrie clinica la Universitatea California.

In Los Angeles, autoritatile ii sfatuiesc pe oameni sa vorbeasca despre problemele financiare si sa apeleze la specialisti. Jen Kondo, purtator de cuvant al Departamentului pentru Sanatate mintala din Los Angeles, a explicat ca a fost stabilit un serviciu deschis 24 de ore din 24 pentru astfel de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.