Sezonul premiilor Nobel se deschide luni la Stockholm incepand cu medicina, si, ca in fiecare an, pronosticurile circula intens in incercarea de a ghici numele fericitilor laureati, relateaza NewsIn.
Potrivit expertilor, un militant pentru drepturile omului ar putea castiga anul acesta prestigiosul Nobel pentru Pace, care va fi decernat la 10 octombrie.

Unii avanseaza numele opozantului chinez Hu Jia si pe cel al avocatei cecene Lidia Iosupova ca favoriti pentru acest premiu, decernat anul trecut fostului vicepresedinte american Al Gore. Comitetul ar putea alege sa incite Beijingul sa-si tina promisiunile privitoare la drepturile omului recompensandu-l pe Hu Jia sau sa denunte actiunile Rusiei in Cecenia decernandu-i premiul lui Iosupova.

Printre alti potentiali laureati figureaza calugarul budist vietnamez Thich Quang Do, liderul opozitiei din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, fosta ostatica Ingrid Betancourt, care are dubla cetatenie, franceza si columbiana, sau disidentul cubanez Oswaldo Paya.

In ceea ce priveste Nobelul pentru literatura, care va fi decernat la 9 octombrie, numele francezului Jean-Marie Gustave Le Clézio este citat frecvent, dar anul acesta printre candidatii cu sanse figureaza si scriitoarea germana Herta Mueller, care s-a nascut in Romania de unde a emigrat in 1987. Si aici, la Nobelul pentru literatura, secretul este bine pastrat, alte nume vehiculate fiind Adonis, pseudonimul poetului sirian Ali Ahmad Said, australianul Les Murray sau americanul John Ashbery. Site-ul de pariuri online Ladbrokes il indica drept favorit pe eseistul italian Claudio Magris, cu o cota de 3 la 1.

Premiile pentru fizica si chimie vor fi decernate marti si miercuri. Pentru premiul pentru economice, care va incheia sezonul Nobel la 13 octombrie, actuala criza financiara internationala nu ar trebui sa influenteze comitetul anul acesta, dar ar putea influenta deciziile viitoare, in conditiile in care teoriile liberalismului economic, recompensate in trecut, sunt acum aratate cu degetul.

Premiile Nobel au fost atribuite prima data in 1901, dupa ce bogatul industrias Alfred Nobel si-a dedicat averea crearii acestor premii. Laureatii primesc la 10 decembrie o medalie de aur, o diploma si un cec de zece milioane de coroane suedeze (1,02 milioane de euro), care poate fi impartit, la fiecare categorie, intre trei castigatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.