Presedintele macedonean Branko Crvenkovski s-a declarat joi dispus sa accepte un compromis "echitabil" cu Grecia, pentru rezolvarea diferendului privitor la numele Macedoniei, cu cateva zile inainte de noi discutii pe acest subiect cu mediatorul ONU, relateaza NewsIn.

"Macedonia este dispusa la un compromis echitabil, care sa nu lezeze identitatea culturala si nationala macedoneana si sper ca Grecia va da dovada de flexibilitate", a spus el, la Bruxelles.

Presedintele, care a discutat cu comisarul european pentru extindere Olli Rehn, a spus ca mediatorul ONU din acest dosar, Matthew Nimettz, va efectua marti consultari pe tema acestui diferend.

Macedonia si Grecia vor prezenta cu aceasta ocazie cele mai recente sugestii in acest dosar, in vederea elaborarii "unei propuneri finale" de rezolvare a conflictului, a spus liderul macedonean. Recunoscand ca are divergente de opinie cu premierul sau, Nikola Gruevski, el nu a precizat insa care are putea fi contururile unui compromis acceptabil pentru el.

Numele Macedoniei face din 1991 obiectul unui diferend intre Skopje si Atena, care blocheaza recunoasterea internationala a acestei foste republici iugoslave sub acest nume, Atena sustinand ca el face parte din patrimonul sau istoric. In aprilie, Atena a apelat la veto in privinta aderarii Macedoniei la NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.