Milkshake cu lapte contaminat cu melamina a fost importat si comercializat ilegal in Austria, a anuntat joi Ministerul Sanatatii, dupa ce un alt stat european, Belgia, a raportat in urma cu doar o zi, descoperirea unor bomboane contaminate.

"Este vorba despre un lot importat ilegal si a carui concentratie nu prezinta pericol pentru consumatorii adulti", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministerului austriac, Markus Leitner, citat de NewsIn.

Produsul incriminat a fost descoperit la un control intr-un restaurant chinezesc din Styria, in sudul Austriei. Produsul fusese comercializat de un magazin chinezesc de la Viena si a fost intre timp retras de la vanzare.

"Proprietarul restaurantului cumparase produsul pentru consum personal si niciun alt esantion suspect nu a fost descoperit nici la restaurant, nici la magazin", a precizat oficialul austriac.

Importul de produse chineze pe baza de lapte este interzis in Austria inca din 2002, a precizat oficialul. In urma cu doua saptamani, dupa izbucnirea scandalului laptelui contaminat, Austria a lansat o campanie de controale vizand diferite produse alimentare provenite din China.

Miercuri seara, si autoritatile sanitare din Belgia anuntasera ca au descoperit bomboane chinezesti White Rabbit cu un continut de melamina de cinci ori mai mare decat normele admise.

"Am gasit 11,24 miligrame de melamina la un kilogram de produs" pe un esantion de bomboane vandute in magazine asiatice, in timp concentratia maxima admisa este de "2,5 miligrame de melamina pe kilogram", a precizat un comunicat al Agentiei federale pentru securitate alimentara.

Bomboanele White Rabbit au fost deja retrase de la vanzare din Belgia in urma cu cateva zile, dar autoritatile sanitare au cerut insistent consumatorilor care le-au cumparat anterior, sa nu le consume.

Autoritatile nu stiu ce cantitate de bomboane contaminate exista in prezent pe piata in Belgia si fac analize si in cazul altor produse.

Si in Coreea de Sud s-au descoperit cantitati mici de melamina in produsele lactate pentru bebelusi importante din Noua Zeelanda.

Administratia coreeana pentru alimente si medicamente produsul numit lactoferrin a fost fabricat de compania neozeelandeza Tatua Cooperative Diary. Autoritatile sud-coreene au interzis importul celorlalte produse ale acestei companii pana la realizarea unor teste, a anuntat Administratia.

Nicio urma de substanta chimica nu a fost gasita in 19 tipuri de lapte praf care au fost deja testate, probabil deoarece cantitatea de melamina reprezinta mai putin de 0,1% din produsul final, a mai declarat agentia.

Tatua a refuzat sa comenteze, iar luni a suspendat exporturile de lactoferrin din cauza melaminei descoperite in acest produs. Compania investigheaza de asemenea unde au fost exportate produsele sale si incearca sa depisteze sursa contaminarii cu melamina.

"Melamina este un subiect sensbil, chiar daca este vorba de o cantitate mica",
a declarat seful executiv al companiei, Paul McGilvary. El a adaugat ca autoritatea pentru siguranta alimentelor din Noua Zeelanda a descoperit o cota de melamina de 0,0004% in produsele Tatua, dar ca nu exista o contaminare a stocurilor de lapte ale companiei.

Coreea de Sud a interzis importurile de lapte praf si prajiturele cu orez din China si a retras produsele contaminate din magazine.

Pe de alta parte, si autoritatile taiwaneze au anuntat joi ca au interzis vanzarea a sase produse lactate marca Nestle, deoarece contineau melamina, informeaza AFP. "In produsele fabricate in provincia chineza Heilongjiang au fost gasite cantitati foarte scazute de melamina si au fost retrase din magazine", a declarat ministrul sanatatii, Yeh Ching-chuan.

Aceste produse fabricate in China de compania Shuangcheng Nestle sunt comercializate sub marca Nestle et Klim. Sucursala Nestle din Taiwan a anuntat insa ca melamina descoperita nu a fost adaugata in produsele sale, ci urmele acestei substante provind de fapt din mediul inconjurator.

"Ne confruntam cu decizia autoritatilor de a retrage produsele, desi noi spunem mereu ca produsele noastre nu sunt contaminate cu melamina",
a declarat un purtator de cuvant al grupului, Liang Chia-ruei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.