Un tanar canadian a fost condamnat pentru implicare in activitati teroriste, la incheierea primului proces al presupusilor membri ai unei celule de jihadisti, acuzati ca pregateau in 2006 atentate la Toronto si ca intentionau sa il decapiteze pe premierul canadian, relateaza NewsIn.

Tanarul, acum in varsta de 20 de ani, face parte din grupul de 18 canadieni musulmani arestati in vara anului 2006 la Toronto, care ar fi planificat mai multe atentate in metropola canadiana si in Ottawa.

Decizia judecatorului John Sproat de la Curtea Suprema din Ontario este prima in acest dosar si este considerata un test major pentru noua lege antiterorism canadiana, adoptata dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Potrivit acuzarii, grupul ar fi planificat sa ia cu asalt Parlamentul canadian si sa ia mai multi ostatici, printre care si pe premierul canadian Stephen Harper, pe care urmau sa il decapiteze, pentru a forta Canada sa isi retraga trupele din Afganistan. Insa, de atunci, autoritatile au suspendat acuzatiile impotriva a sapte dintre suspecti, care au fost eliberati, ceea ce a ridicat intrebari cu privire la fundamentul acuzatiilor politiei.

Magistratul a scris in verdictul sau ca exista dovezi "puternice" cu privire la un amplu complot terorist. Potrivit acuzarii, grupul a dorit sa isi procure trei tone de nitrat de amoniu, substanta care poate fi folosita pentru fabricarea de explozibili. Politia, care s-a infiltrat in grup, a reusit sa inlocuiasca substanta respectiva cu una inofensiva.

Tanarul, a carui identitate nu poate fi dezvaluita pentru ca era minor in momentul comiterii faptelor de care este acuzat, este un hindus convertit la islam. El a pledat nevinovat de participare sau facilitare de atentate. In timpul procesului, avocatul sau l-a descris ca fiind un tanar naiv, instabil si influentabil, care nu era la curent cu intentiile reale ale liderilor grupului.

Fundamentul acuzatiei se baza pe marturia controversata a unui informator al politiei, Mubin Shaikh, care a recunoscut, spre sfarsitul procesului, ca nu crede ca acuzatul cunostea obiectivul grupului de a comite atentate. Insa judecatorul a respins rand pe rand argumentele apararii. El a subliniat ca tanarul a participat activ, de doua ori, la antrenamente armate in nordul orasului Toronto, deci nu putea sa nu cunoasca obiectivele grupului.

Martorul a spus totusi, la sfarsitul procesului, ca nu este convins de vinovatia acuzatului. "Nu cred ca este un terorist", a spus el.

Verdictul era asteptat in contextul posibilelor implicatii pentru ceilalti zece suspecti, care vor fi judecati, dar si pentru noua lege antiterorism din Canada. "Este cu siguranta un test important pentru lege", a declarat Wesley Wark, expert in terorism de la Universitatea din Toronto, pentru CBC. "Verdictul este important pentru ca, spre deosebire de alte legi penale, nu este necesar ca o persoana sa fie perfect constienta de implicarea sa intr-un complot, pentru a fi declarata vinovata", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.