Opiniile negative ale rusilor sunt deosebit numeroase in ceea ce priveste Georgia (75%) si, in mai mica masura, Ucraina (53%), potrivit studiului realizat intre 12 si 15 septembrie pe un esantion de 1.600 de persoane din 46 de regiuni ruse.

Aceste rezultate sunt "in mod evident legate de recentele evenimente din Caucaz", remarca institutul, aluzie la conflictul din luna august dintre Rusia si Georgia, pentru controlul teritoriului separatist prorus Osetia de Sud.

Interventia militara rusa declansata in urma ofensivei georgiene din Osetia a fost criticata aspru de Statele Unite si UE. Ucraina, aliata prooccidentala a Georgiei a sustinut, de asemenea, Guvernul de la Tbilisi in acest conflict.

In septembrie, indicii de evaluare a opiniilor rusilor fata de Statele Unite, Uniunea Europeana, Georgia si Ucraina au atins "minime istorice" incepand din 1997, 2003 si respectiv 2001, subliniaza institutul.

Intrebati in legatura cu perceptia lor despre Statele Unite, 67% dintre rusi au declarat ca au o opinie negativa, fata de 23% cati au spus ca au o opinie pozitiva.

Nu este prima oara cand majoritatea rusilor au opinii negative la adresa Statelor Unite, scrie Levada, citand anul 1999, cand NATO a bombardat Iugoslavia, si 2003, anul declansarii razboiului din Irak.
In ceea ce priveste UE, opiniile pozitive sunt usor superioare celor negative (45% fata de 39%).