Statele Unite vor inapoia Irakului mai mult de o mie de antichitati furate si scoase din tara dupa invazia americana din martie 2003, a anuntat guvernul irakian, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Ministrul irakian pentru turism si antichitati, Qahtan Abbas, a salutat faptul ca SUA au decis sa inapoieze aceste piese - de o valoare inestimabila - ambasadei irakiene de la Washington. El nu a precizat cand vor fi returnate piesele.

Invazia americana din 2003 si caderea regimului Saddam Hussein au dus la jafuri in masa in muzeele din Bagdad, dar si in alte locuri istorice ale tarii. Irakul este considerat un leagan al civilizatiei si tara are aproape 10.000 de monumente istorice, iar guvernul spera ca in viitor sa atraga numerosi turisti.

Abbas le-a cerut prietenilor Irakului "sa contribuie la restaurarea mostenirii culturale irakiene" si sa inapoieze antichitatile furate in ultimii ani.

Guvernul irakian a cerut deja celorlalte tari sa nu autorizeze pe teritoriul lor vanzarea de antichitati irakiene furate.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.