"A murit in timp ce incerca sa scoata ranitii din hotel", a afirmat ziarul, care l-a citat pe jurnalistul pakistanez Hamid Mir.

"Ar fi putut pleca imediat dupa explozie, dar a ramas, pentru a-i ajuta pe ceilalti, impreuna cu amica sa vietnameza", a precizat martorul ocular.

Numit ambasador in Pakistan dupa ce patru ani a fost in post in Hanoi, Zdarek, in varsta de 47 de ani, tatal a doi copii, locuia la Marriott de la sosirea sa in aceasta tara, luna trecuta.

Sambata, un kamikaze a aruncat in aer un camion-capcana la bariera de securitate de la hotelul frecventat de elita pakistaneza si de straini.

Potrivit lui Jaroslav Kalfirt, seful adjunct al misiunii diplomatice cehe, ambasadorul a raspuns la telefon la cinci minute de la explozie, spunand ca este teafar, dar, cand a fost sunat cateva minute mai tarziu, a cerut ajutor si sa fie evacuat. Ultima discutie telefonica a avut loc sambata seara.

In afara de Zdarek si prietena sa vietnameza, alti doi straini, americani, au fost identificati deocamdata printre cei circa 60 de morti.