Ministrul francez al apararii, Herve Morin, a vorbit luni la postul de radio RTL despre existenta unei "informari a unui ofiter" NATO cu privire la ambuscada din 18 august, organizata impotriva militarilor francezi din Afganistan, insa a negat ca ar fi vorba despre un "raport", relateaza NewsIn.

Spunand ca "Alianta insasi a dezmintit existenta" unui "raport", Morin a recunoscut, in schimb, pentru postul de radio RTL, ca exista "o informare a unui ofiter din cadrul Joint Operation Center, centrul operational".

Potrivit ministrului francez al apararii, documentul existent este "o informare efectuata imediat dupa ambuscada sau in primele 48 de ore de la eveniment, bazat pe informatiile de care dispunea acest ofiter".

Ministrul francez al apararii a declarat ca nu are informatii cu privire la existenta unui raport, citat de un cotidian canadian, in conditiile in care Parlamentul francez urmeaza sa se exprime luni pe tema mentinerii fortelor franceze in Afganistan.

Cotidianul canadian Globe and Mail si-a mentinut duminica seara informatia cu privire la un raport NATO referitor la ambuscada care a dus la moartea a zece militari francezi in Afganistan, autorul articolului precizand ca nu este vorba despre un e-mail.

"Ne mentinem articolul" publicat, a declarat duminica seara Philippe Devos, sef-adjunct al sectiei de politica externa a cotidianului din Toronto, intrebat cu privire la dezmintirile date de NATO. "Globe and Mail a obtinut raportul respectiv de la o sursa de incredere si a verificat autenticitatea sa prin consultarea altor surse", a declarat Devos pentru AFP, precizand ca documentul avea mentiunea "NATO ISAF SECRET".

NATO si autoritatile franceze au dezmintit existenta unui raport NATO cu privire la acest episod. Un responsabil NATO, sub acoperirea anonimatului, a declarat insa ca a fost interceptat un e-mail al unui ofiter ISAF, adresat cartierului general al fortei NATO din Kabul, referitor la ambuscada.

Cotidianul The Globe and Mail a scris sambata ca un raport NATO, clasat SECRET, sublinia in special faptul ca unitatea franceza asupra careia s-a organizat o ambuscada la 18 august in Afganistan nu avea munitie si echipamente de comunicare. Zece militari francezi au fost ucisi in urma acestei ambuscade.

Autorul articolului, Graeme Smith, a declarat ca documentul aflat in posesia sa nu este un mail. "Este un document scris pe hartie, este vorba despre o evaluare a NATO in legatura cu evenimentele de la 18-19 august", a declarat el prin telefon, de la Kabul. Jurnalistul a furnizat si o fotografie a primei pagini a documentului, pentru a-si sustine afirmatiile. "Sursa care mi-a dat documentul mi-a cerut sa nu prezint acest document presei", pentru a se evita identificarea sa, a adaugat el.

Smith s-a declarat totusi surpins de reactiile aparute in urma articoului sau, adaugand ca nu a luat in calcul faptul ca Parlamentul francez urmeaza sa se exprime luni cu privire la misiunea din Afganistan. "Sunt surprins si ca NATO dezminte existenta raportului. Va pot asigura ca exista", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.