Uriasul accelerator de particule de la Centrul European de Cercetare Nucleara (CERN) a fost oprit miercuri, la o saptamana de la punerea sa in functiune, din cauza unei "probleme electrice", informeaza NewsIn

Acceleratorul LHC, cel mai mare instrument de fizica din lume, este "inca in faza de testare, este un instrument foarte complex si este normal sa se mai opreasca", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant de la CERN.

"Problema electrica" a afectat sistemul de racire a circuitului de 27 de kilometri, aflat la 100 de metri sub pamant, prin care circula fascicule de protoni, ghidate de magneti supraconductori raciti la minus 271,3 grade Celsius, adica aproape de zero absolut, a precizat purtatoarea de cuvant.

LHC urma sa fie repornit "in urmatoarele ore", potrivit acesteia.

Accleratorul trebuie sa produca intrarea in coliziune a protonilor care circula in sensuri inverse la o viteza apropiata de cea a luminii, provocand desprinderea unor particule elementare inca neobservate fizic pana in prezent.

LHC va recrea, timp de o fractiune de microsecunda, conditiile care prevalau in Univers imediat dupa Big Bang, inainte ca particulele elementare sa se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.

Fizicienii de la CERN spera sa poata detecta in fine bosonul Higgs, o misterioasa particula care ar da masa tuturor celorlalte in teoria "Modelului standard".

Coliziunile ar putea genera trei gauri negre minuscule, despre care fizicienii de la CERN dau asigurari ca nu reprezinta un pericol, pentru ca prezenta lor va fi efemera. Cativa oameni de stiinta s-au temut insa ca acestea vor absorbi toata materia din jurul lor, provocand sfarsitul lumii.

Proiectul de 3,7 miliarde de euro a fost conceput in 1983, iar lucrarile la el au inceput in 1996. Proiectul a mobilizat mii de fizicini si ingineri din toata lumea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.