UE isi pierde abilitatea de a implementa proiectele privind drepturile omului la ONU, deoarece statele islamice, africane si din America Latina s-au indepartat foarte mult de Europa, in timp ce Rusia si China joaca un rol din ce in ce mai important pe scena internationala, potrivit unui nou studiu.
Pozitia Uniunii Europene legata de drepturile omului se bucura de 70% din sprijinul Adunarii Generale ONU in anii ’90, dar in 2007 si 2008, procentele au ajuns sa fie doar 48%, respectiv 55%, in timp ce Rusia si China au ajuns sa aiba de la 50% la 80% sustinere din partea statelor membre in Organizatia Natiunilor Unite in aceeasi perioada, conform raportului Consiliului European pentru Afaceri Externe, relateaza EUobserver.

Studiul sublineaza ca ceea ce este numita “criza propunerilor incete” ale UE avanseaza deoarece pozitia UE referitoare la situatia din Iran, Burna si Belarus a fost sustinuta de doar 80 din cei 165 de state membre ONU.

Pe de alta parte, doctrina Rusiei si a Chinei care promoveaza lipsa de implicare a comunitatii internationale in problemele statelor suverane a fost vazuta ca o solutie la esecurile UE din Sudan, Burma si Zimbabwe anul trecut in Consiliul de Securitate al ONU.

“Daca Europa nu va mai castiga sustinerea la ONU pentru actiunile internationale privind drepturile omului, care transcend suveranitatea nationala in cazuri extreme, va fi invinsa una dintre cele mai puternice viziuni din politica internationala ca intreg”, arata studiul.

La nivelul ONU, raportul accentueaza ca problema confruntarilor dintre Europa si SUA a administratiei Bush a crescut diviziunile in cadrul UE, in conditiile in care diplomatii europeni participa la mai mult de 1000 de reuniuni la New York pe an in loc sa se concentreze asupra diplomatiei externe.

Insa dincolo de reglementarile ONU, think-tank-ul precizeaza ca politicile de imigratie ale UE sunt inca votate.

Oricum, “UE are nevoie de o strategie mai extinsa pentru a recastiga sprijinul pierdut din partea statelor din Africa si din America Latina si sa atraga membrii moderati ai blocului tarilor islamice”.

Studiul mai sugereaza mai multe tipuri de initiative din partea UE, care sa include masuri mai transparente cum ar fi un raport anual al Comisiei Europene despre modul cum voteaza UE la intalnirele ONU, cat si de cualitiile create in cadrul lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.