Decizia de a primi Romania si Bulgaria in Uniunea Europeana a fost iresponsabila, considera liderul partidului austriac de extrema-dreapta Partidul Libertatii, Heinz-Christian Strache, care are ar putea intra in Guvern dupa alegerile din 28 septembrie, informeaza Reuters, potrivit NewsIn.
Aderarea celor doua tari a deschis granitele Austriei pentru crima organizata, a spus liderul de extrema-dreapta, in contextul in care cetatenii romani sunt deja considerati responsabili pentru o recrudescenta a infractionalitatii in Italia.

"Trebuia sa le acordam cel putin zece ani pentru a indeplini criteriile sociale si economice", a spus Strache referindu-se la Romania si Bulgaria, devenite membre UE in 2007.

Desi ii repudiaza pe extremisti, cele doua partide principale din Austria, social-democratii si conservatorii, au imprumutat din discursul acestora promisiunea de a combate infractionalitatea, promisiune de natura sa aduca voturi.

Partidul Libertatii este gata sa intre din nou in guvern, dupa o absenta de doi ani, iar principalele doua partide din tara trebuie sa decida daca vor sa colaboreze cu acesta dupa alegerile de luna aceasta, a declarat liderul sau.

Cand Partidul Libertatii a intrat pentru prima oara intr-un guvern national, in 2000, cand era condus de Joerg Haider, pozitia sa in domeniul imigratiei a alarmat atat de tare partenerii Austriei din Uniunea Europeana, incat tara a fost izolata pentru un timp. Intre timp, Haider a parasit partidul si a fondat altul. Dar Partidul Libertatii, care este antieuropean si a cerut blocarea imigratiei si infiintarea unui minister care sa se ocupe de repatrierea strainilor, are circa 18% din intentiile de vot si ar putea juca un rol important dupa alegerile din 28 septembrie.

Creditati cu 28%, respectiv 26% din intentiile de vot in cel mai recent sondaj, social-democratii si conservatorii din Partidul Poporului, parteneri intr-o coalitie care a durat mai putin de doi ani, vor obtine impreuna mai putin de 60% din voturi, pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial.

"Ce partener este gata sa intre la guvernare cu noi, permitandu-ne sa ne pastram valorile adevarate?", a intrebat Strache. "Cand va exista un partener de acest gen, va avea rost sa facem parte din Guvern. Daca nu exista, nu are sens", a spus el.

Coalitia dintre social-demcorati si centru-drepta s-a dezmembrat in iulie, in urma dezacordurilor pe mai multe teme, de la privatizare la reforma sanatatii si politicile europene.

"Ambele partide au spus ca nu vor face o coalitie cu Partidul Libertatii", a spus Strache, adaugand ca vrea ca formatiunea sa sa devina a treia dintre cele mai mari din Austria in urma acestui scrutin, cu mai multe voturi decat Verzii.

Strache, un fost tehnician dentar in varsta de 39 de ani, a redat orientarea de extrema-dreapta partidului, dupa ce Haider a plecat si a fondat in 2005 formatiunea trivala Alianta pentru Viitorul Austriei. Coalitia Partidului Libertatii cu Partidul Poporului a durat pana in 2006, cand formatiunea de extrema-dreapta a obtinut doar 11% din voturi.

Strache a spus ca urmareste functia de ministru de interne, daca partidul sau intra in Guvern. El este insa criticat de intreaga clasa politica pentru declaratiile sale despre islam si este acuzat ca incita la ura religioasa. "Noi sustinem libertatea religioasa... ceea ce vrem este ca oamenii sa nu se ascunda in spatele religiei pentru a promova un fascism de secol XXI", a spus el.

Totusi, Strache face anumite diferente intre grupurile de imigranti. El isi face campanie pentru a obtine voturile cetatenilor de origine iugoslava, majoritatea crestini, in timp ce critica islamul, principala religie a comunitatii turce.

"Avem o problema cand multi oameni vin in tara noastra... si nu arata nici cea mai mica dorinta de a se integra. Nu vrem asemenea oameni neplacuti in tara noastra", a spus el.

Daca pozitia partidului in domeniul imigratiei a fost atacata, cea referitoare la Uniunea Europeana a fost extrem de greu de digerat pentru Partidul Poporului, potential partener de coalitie.

"Nu vrem sa fim retrogradati la o provincie a Bruxelles-ului, nu vrem o copie ieftina a Statelor Unite in Europa", a spus Strache.

Turcia nu are dreptul sa adere la UE nici peste 200 de ani, dar Rusia, Croatia si Serbia ar trebui considerate parte din Europa, spune liderul extremist, care poartala mana matanii ortoxe sarbe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.