Ucraina a incheiat vineri, dupa patru zile, prima parte a pledoariilor orale in fata Curtii Internationale de Justitie, in care a incercat sa convinga instanta ca lungimea tarmului sau la Marea Neagra, mult mai intins decat cel romanesc, justifica o delimitare in favoarea sa, informeaza NewsIn.
Pe tot parcursul celor patru zile de pledoarii, Ucraina, in frunte cu agentul sau Volodimir Vasilenko, a insistat asupra faptului ca domina din punct de vedere geografic zona si ca are o coasta de trei ori mai lunga decat cea a Romaniei. Al doilea argument invocat de Ucraina a fost importanta Insulei Serpilor, ca formatiune naturala, si necesitatea ca instanta de la Haga sa ia decizia de delimitare a platoului in functie de aceasta.

"Configuratia geografica este un fapt dat, iar statele cu coaste mai mari ar trebui tratate diferit de cele cu coaste mai mici", a spus marti, in prima zi a audierilor ucrainene, Rodman Bundy, unul dintre expertii internationali ai echipei ucrainene.

Ucraina a mai argumentat in fata celor 15 judecatori ai Curtii Internationale de Justitie, ca Romania incearca "sa accentueze importanta Insulei Serpilor in solutionarea procesului, distragand atentia de la alte elemente importante precum lungimea coastei ucrainene" la Marea Neagra.

Metoda CIJ sustinuta de Romania realizeaza o delimitare maritima bazata numai pe coastele relevante, nu pe lungimea totala a coastelor.

Miercuri, reprezentantii Ucrainei, au incercat sa demonstreze ca Digul Sulina, invocat de Romania ca punct relevant pentru delimitarea maritima din Marea Neagra, este o structura artificiala si nelocuita, atragand atentia, in acelasi timp, ca desi Insula Serpilor este o formatiune naturala, Romania nu recunoaste niciun efect juridic al acesteia.

Ucraina a argumentat apoi, in cea de a treia zi a pledoariilor sale, ca Insula Serpilor ar trebui sa fie luata in considerare ca punct de baza in trasarea liniei de delimitare in Marea Neagra, deci, practic, sa fie considerata "tarm" al Ucrainei si sa extinda cu mult zona care ar reveni acestei tari.

"Insule mici, precum Insula Serpilor, au avut efecte juridice in delimitarile maritime precedente, chiar daca nu intotdeauna efect deplin. Fiecare caz de delimitare maritima este unic si fiecare trebuie analizat in contextul geografic dat. O data demonstrat ca Insula Serpilor are o linie de baza, aceasta linie trebuie sa ofere puncte de baza relevante in delimitare", a declarat joi Rodman Bundy, expertul echipei ce reprezinta Ucraina la Haga.

Astazi, in ultima zi a pledoariilor, Loretta Malintoppi, expert al partii ucrainene, a vorbit in fata CIJ despre faptul ca Insula Serpilor poate sustine forme de viata si ca are propria sursa de apa, ceea ce determina incadrarea ei la "insule", si nu la categoria "stanci".

"Interpretarea documentelor care reglementeaza statutul formatiunilor maritime realizata de Romania a fost foarte restrictiva si daca ar fi urmata, ar incadra multe insule din lume in categoria stancilor", a acuzat experta partii ucrainene.

"Masurile pe care Ucrainea le-a intreprins pe Insula Serpilor fac parte dintr-un program de modernizare care a inceput la scurt timp dupa declararea independentei Ucrainei si nu reprezinta nimic altceva decat continuarea exercitarii drepturilor sale suverane pe teritoriul sau", a mai spus reprezentanta Ucrainei.

Spre deosebire de Romania, care sustine realizarea delimitarii printr-o metoda matematico-geografica, Ucraina a sustinut ca in acest caz nu se pot face "calcule matematice precise", fiind necesara deplasarea liniei astfel incat "sa se ajunga la un rezultat echitabil".

Interesele predominante ale partilor in zona disputata reprezinta "circumstantele speciale care trebuie luate in considerare in procesul de delimitare", a mai argumentat echipa Ucrainei, facand din nou referire la configuratia geografica a coastei ucrainiene, care domina zona in disputa, dar si la faptul ca Ucraina si-a asumat responsabilitatile de patrulare a zonei.

Romania si-a expus argumentele saptamana trecuta, in perioada 2-5 septembrie, iar apoi a luat cuvantul Ucraina, de marti pana vineri. Saptamana viitoare are loc ultima etapa a pledoariilor orale. Luni si marti sunt zilele in care Romania isi expune concluziile si solutia pe care o sustine pentru solutionarea echitabila a cazului, urmand ca zilele de joi si vineri sa revina Ucrainei.

Incepand cu data de 19 septembrie Curtea Internationala de Justitie are la dispozitie cel mult sase luni pentru a lua o hotarare, astfel ca cel tarziu in aprilie 2009 Romania va afla modul in care judecatorii au decis sa imparta zona disputata cu Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.